Quantcast
Ε9: Πάνω από 12.000 αγοραπωλησίες μέσα σε 3 εβδομάδες - enikonomia.gr
share

Ε9: Πάνω από 12.000 αγοραπωλησίες μέσα σε 3 εβδομάδες

δημοσιεύτηκε:

Πήραν φωτιά οι παντός φύσης μεταβιβάσεις ακινήτων (κατοικιών, λοιπών κτισμάτων, οικοπέδων, αγροτεμαχίων και λοιπών εκτάσεων), με τις σχετικές αγοραπωλησίες να ξεπερνούν στο «myPROPERTY» τις 12.000 μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων. Πάντως η αγορά αναμένεται να «ζεσταθεί» περαιτέρω με την επέκταση του μέτρου – που προωθεί η ΑΑΔΕ – στις δωρεές και στις γονικές παροχές ακινήτων.

Να σημειωθεί ότι η ΑΑΔΕ έθεσε σε πιλοτική εφαρμογή την ψηφιακή δημιουργία και υποβολή δηλώσεων Ε9, από τις 7 Ιουλίου, για αγοραπωλησίες ακινήτων των οποίων η δήλωση φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων έχει υποβληθεί από τις 17 Μαΐου και μετά την ανάρτηση των συμβολαίων.

Έτσι, η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9, που έβαλε τέλος στη γραφειοκρατία, καταγράφεται στις 8.200 μεταβιβάσεις, με 6 στις 10 δηλώσεις Ε9 να υποβάλλονται ψηφιακά χωρίς καμία ενέργεια από τους φορολογούμενους, οι οποίοι απλά λαμβάνουν ειδοποίηση μέσω e-mail ότι η δήλωση ακινήτων έχει υποβληθεί και μπορεί να την αναζητήσουν στη ψηφιακή πύλη myAADE.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Agrenda, ο αριθμός θα ήταν μεγαλύτερος, αν δεν υπήρχε το… εμπόδιο με τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ), που θα πρέπει να εναρμονιστεί και με την δήλωση του Ε9 όταν υπάρχουν μεταβολές, με αποτέλεσμα να μπλοκαριστεί η διαδικασία για περίπου 4.000 μεταβιβάσεις.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία της αυτόματης δήλωσης Ε9 δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση που δεν έχει καταχωρηθεί ο ΑΤΑΚ του μεταβιβαζόμενου ακίνητου κατά την ψηφιακή υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτου στο myPROPERTY. Στην περίπτωση αυτή η συμπλήρωση και υποβολή του Ε9 γίνεται από τους αγοραστές και πωλητές των ακινήτων.

Επίσης δεν ισχύει η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 στην περίπτωση όπου δεν καταχωρηθούν τα στοιχεία του μεταβιβαστικού συμβολαίου ή/και δεν αναρτηθεί αυτό στην εφαρμογή myPROPERTY έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου του επόμενου της σύνταξης του συμβολαίου έτους.

Μεταβιβάσεις ακινήτων με ΑΤΑΚ

Η νέα κανονικότητα στις μεταβιβάσεις ακινήτων με ΑΤΑΚ ορίζει ότι:

1. Πριν από την ψηφιακή υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο myPROPERTY, είναι απαραίτητη η επικαιροποίηση από τον πωλητή των στοιχείων του μεταβιβαζόμενου ακινήτου στο Περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ. Την ίδια υποχρέωση έχει και ο αποκτών το ακίνητο, εφόσον έχει ήδη δικαίωμα επί του μεταβιβαζόμενου ακινήτου.

2. Με την ανάρτηση του συμβολαίου από τον συμβολαιογράφο στο myPROPERTY δημιουργείται αυτόματα το Ε9 για κάθε συμβαλλόμενο (αγοραστή/στές και πωλητή/τές) με τις μεταβολές της ακίνητης περιουσίας. Αυτόματα συμπληρώνονται τα εξής στοιχεία:

• Για τον μεταβιβάζοντα, τα πεδία που αφορούν στην περιγραφή του ακινήτου συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντιστοιχούν στον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και αντλούνται από την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση της ακίνητης περιουσίας του στο Περιουσιολόγιο.

• Για τον αποκτώντα, εφόσον δεν έχει δικαίωμα στο μεταβιβαζόμενο ακίνητο, τα πεδία που αφορούν στην περιγραφή του ακινήτου συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντιστοιχούν στον ΑΤΑΚ του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και αντλούνται από την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση της ακίνητης περιουσίας του μεταβιβάζοντα. Εάν έχει ήδη δικαίωμα στο ακίνητο και έχει συμπληρώσει τον σχετικό ΑΤΑΚ κατά την υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο myPROPERTY, τα πεδία που αφορούν στην περιγραφή του ακινήτου συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντιστοιχούν στο συγκεκριμένο ΑΤΑΚ και αντλούνται από την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση της ακίνητης περιουσίας του στο Περιουσιολόγιο Ακινήτων.

• Για όλους τους συμβαλλόμενους, τα πεδία που αφορούν το είδους του εμπράγματου δικαιώματος, το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του ακινήτου, το έτος γέννησης και τον ΑΦΜ του επικαρπωτή συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντλούνται από τη δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο myPROPERTY.

• Για όλους τους συμβαλλόμενους, τα πεδία «αριθμός συμβολαίου», «ΑΦΜ συμβολαιογράφου» και «Ημερομηνία Συμβολαίου» συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντλούνται από την εφαρμογή myPROPERTY»,

• Για όλους τους συμβαλλόμενους, η στήλη «Κωδικός Μεταβολής» της δήλωσης στοιχείων ακινήτων συμπληρώνεται με τον κωδικό 1, σε περίπτωση δήλωσης του νέου ακινήτου /εμπράγματου δικαιώματος, με τον κωδικό 2, σε περίπτωση μεταβολής στοιχείων του ακινήτου / εμπράγματου δικαιώματος ή με τον κωδικό 3, σε περίπτωση διαγραφή του ακινήτου / εμπράγματου δικαιώματος. Στο πεδίο «σημειώσεις του φορολογούμενου» αναγράφεται η φράση «Αυτόματη δημιουργία δήλωσης Ε9 από το myPROPERTY.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.