Quantcast
Εφορία: Έρχεται ο «Big Brother» σε ταμειακές και POS - Tι αλλάζει από την 1η Μαρτίου - enikonomia.gr
share

Εφορία: Έρχεται ο «Big Brother» σε ταμειακές και POS – Tι αλλάζει από την 1η Μαρτίου

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται ο «Big Brother» της Εφορίας σε ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων και POS. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει από την 1η Μαρτίου να  διασυνδέσουν την ταμειακή μηχανή τους με το POS προκειμένου να μην πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως από την ημερομηνία αυτή και μετά τα πληκτρολόγια των POS θα “κλειδώσουν”, δηλαδή τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS) δεν θα λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές. Ουσιαστικά δεν θα μπορεί να εισαχθεί με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό της πληρωμής. Από την ταμειακή μηχανή της επιχείρησης θα βγαίνει το ποσό αυτό. Ο στόχος του μέτρου είναι να μπει τέλος στην πρακτική που ακολουθείται κατά κόρον στην αγορά να εκδίδεται απόδειξη χρέωσης της κάρτας από το POS για μια συναλλαγή και η απόδειξη από την ταμειακή μηχανή να μην εκδίδεται ποτέ διότι  το δημόσιο χάνει με αυτόν τον τρόπο  δισεκατομμύρια ευρώ φόρων εισοδήματος και ΦΠΑ.

Πώς θα γίνεται ο  έλεγχος

Με τη διασύνδεση ταμειακών με POS ο έλεγχος θα γίνεται ως εξής:

1. H συναλλαγή ξεκινάει από τον (ΦΗΜ), δηλαδή τις σύγχρονες ταμειακές μηχανές, για τις συναλλαγές λιανικής. Ο χειριστής (υπάλληλος ή καταστηματάρχης) επιλέγει «πληρωμή με κάρτα» και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFT/POS.

2. Το σύστημα EFT/POS επιβεβαιώνει αυτόματα στον φορολογικό μηχανισμό τη λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.

3. Το POS συνδέεται στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών (τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών) και λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε:

α) online έγκριση,

β) offline έγκριση,

γ) απόρριψη offline ή

δ) διακοπή της συναλλαγής.

4. Το σύστημα EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση. Ταυτόχρονα με την έγκριση, στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.), αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από τον ΦΗΜ.

5. Ο φορολογικός μηχανισμός ΦΗΜ επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος. Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιονδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το σύστημα EFT/ POS, τότε το EFT/ POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον φορολογικό μηχανισμό.

Τα προβλήματα

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου ανέφερε χθες πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην προμήθεια POS από τις επιχειρήσεις, κυρίως εξαιτίας της στάσης των τραπεζών.  «Για να δώσει η τράπεζα τέτοια άδεια σε μία επιχείρηση, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η επιχείρηση αυτή να μην έχει οφειλές. Επίσης ενημερωνόμαστε ότι υπάρχουν τράπεζες που απαιτούν τριετή δέσμευση με τον υπόχρεο της χρήσης του POS, κάτι που θεωρούμε ανεπίτρεπτο για ένα καθεστώς ελεύθερης οικονομίας. Τέλος, πολλές τράπεζες θέτουν ως προϋπόθεση από επιχειρήσεις που θέλουν να εγκαταστήσουν τερματικά αποδοχής καρτών, συγκεκριμένους τζίρους» σημείωσε.

Για το μέτρο της διασύνδεσης POS και ταμειακών μηχανών μίλησε χθες και ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης . «Τις αντιδράσεις για τα POS θα τις χώριζα σε δύο κατηγορίες, τις εποικοδομητικές και τις κακόβουλες: Υπάρχουν, λοιπόν, αντιδράσεις ως προς τον τρόπο υλοποίησης των νέων μέτρων, οι οποίες εστιάζουν σε βελτιωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας και να καταλήξουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Το οποίο είναι η χρήση POS σε όλη τη λιανική, να μην είναι δυνατόν να εκδοθεί απόδειξη χωρίς διασύνδεση με POS. Από την άλλη όμως, υπάρχουν αντιδράσεις που αποσκοπούν στο να σαμποτάρουν την επιβολή της νομιμότητας. Τις πρώτες τις ακούμε, είμαστε εδώ με ευήκοον τους. Στις δεύτερες κωφεύουμε, διότι δεν δέχονται την ουσία της προσπάθειας, που είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής» τόνισε.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.