Quantcast
Εφορία: Ποιοι επαγγελματίες και σε ποιες περιπτώσεις κινδυνεύουν με τσουχτερά πρόστιμα - enikonomia.gr
share

Εφορία: Ποιοι επαγγελματίες και σε ποιες περιπτώσεις κινδυνεύουν με τσουχτερά πρόστιμα

δημοσιεύτηκε:

Αντιμέτωπες με “τσουχτερά” πρόστιμα ύψους από 1.000 έως 5.000 ευρώ βρίσκονται πολλές κατηγορίες επαγγελματικών κλάδων εάν εντοπιστούν κατά τη διάρκεια φορολογικών ελέγχων να μην έχουν εκδώσει περισσότερες από 10 αποδείξεις ή να μην έχουν εκδώσει παραστατικά η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

Στους επαγγελματικούς κλάδους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων γιατροί, οδοντίατροι, κλινικές και θεραπευτήρια, δικηγόροι, ξενοδοχεία , λογιστές, φροντιστήρια, γραφεία τελετών, επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων, υποθηκοφυλακεία, συμβολαιογραφεία, φαρμακεία  οι οποίοι «εισπράττουν» πρόστιμα αντί αναστολής λειτουργίας σε περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεων, φυσικοθεραπευτές, θεραπευτήρια, οίκοι ευγηρίας, φροντιστήρια, ξενώνες, κατασκηνώσεις ,εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων και  γραφεία τελετών.

Πρόστιμα: Πώς διαμορφώνονται τα ποσά

Τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες από τον φοροελεγκτικό μηχανισμό  διαμορφώνονται ως εξής:

  • Πρόστιμα από 1.000 έως και 2.500 ευρώ επιβάλλονται στην περίπτωση μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης περισσοτέρων από 10 αποδείξεων λιανικής πώλησης ή άλλων παραστατικών ή στην περίπτωση απόκρυψης φορολογητέας ύλης άνω των 500 ευρώ.
  • Τα πρόστιμα διογκώνονται στη ζώνη των 2.500 ευρώ και 5.000 ευρώ στην περίπτωση που κατά τη διάρκεια νέου ελέγχου στους ίδιους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες διαπιστώνεται υποτροπή.

Περισσότεροι από 30.000 φορολογικοί έλεγχοι σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, θα γίνουν περισσότεροι  από 30.000 φορολογικοί  έλεγχοι σε νησιά και σε τουριστικούς προορισμούς για το 2023. Τα λουκέτα έως 48 ώρες επιβάλλονται αυθημερόν για τη μη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης, ενώ όταν οι ποινές είναι μεγαλύτερες οι επιχειρήσεις θα σφραγίζονται μετά από δύο μέρες από την Εφορία.

Στις περιπτώσεις που συντρέχουν οι διαπιστώσεις που επισύρουν την αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης άμεσα για 48 ώρες, με την πράξη αναστολής ορίζεται η αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης και προσδιορίζεται ο χρόνος έναρξης εφαρμογής του μέτρου σε ώρα εντός της ημέρας έκδοσης της πράξης, καθώς και ο σχετικός χρόνος λήξης.

Ωστόσο, στις περιπτώσεις που συντρέχουν οι διαπιστώσεις που επισύρουν την αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης αμελλητί για 96 ώρες ή για 10 ημέρες, η αναστολή λειτουργίας στις περιπτώσεις αυτές δεν μπορεί να αρχίσει πριν από την πάροδο δύο τουλάχιστον ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία επίδοσης της πράξης αναστολής λειτουργίας και της έγγραφης ειδοποίησης για τον χρόνο εκτέλεσης αυτής.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.