Quantcast
EΚΤ: Θα χρειαστεί σειρά από νέες αυξήσεις επιτοκίων, λέει ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης - enikonomia.gr
share

EΚΤ: Θα χρειαστεί σειρά από νέες αυξήσεις επιτοκίων, λέει ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης

δημοσιεύτηκε:

Η ΕΚΤ  (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) θα χρειαστεί να προχωρήσει σε μια σειρά αυξήσεων επιτοκίων και στη συνέχεια θα πρέπει να κρατήσει σταθερά τα επιτόκιά της για μια περίοδο, σύμφωνα με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (της Bundesbank), τον Γιοακίμ Νάγκελ, ο οποίος θεωρεί ότι έτσι θα ολοκληρωθεί  η πλήρης αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρώπη.

Οι απόψεις αυτές του Νάγκελ, τις έκανε γνωστές το Reuters,  είναι σε αντίθεση με των περισσότερων υπεύθυνων χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, οι οποίοι έχουν υποστηρίξει από καιρό  ότι ο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων φθάνει στο κλείσιμό του.  Από τον περασμένο Ιούλιο η ΕΚΤ έχει αυξήσει συνολικά τα επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης και έχει δεσμευθεί για ακόμη περισσότερο σφιχτή νομισματική πολιτική προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες αυξήσεις τιμών.

«Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής δεν έχει φτάσει ακόμη στο τέλος της. Θα χρειαστούν αρκετά ακόμη βήματα αναφορικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων για να φτάσουμε σε ένα επαρκώς περιοριστικό επίπεδο και στη συνέχεια θα πρέπει να διατηρήσουμε αυτό το επίπεδο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου ο πληθωρισμός υποχωρήσει σταθερά», είπε ο Νάγκελ.   Ο επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, δήλωσε ότι τα επιτόκια είναι πιθανό να φθάσουν στην κορύφωσή τους μέχρι το τέλος αυτού του καλοκαιριού και το βασικό ζήτημα είναι πόσο καιρό θα χρειαστεί να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Το πρόβλημα είναι ότι ο πληθωρισμός τρέχει με 7%, που είναι τρεις φορές πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ και οι μειώσεις τιμών στα βασικά αγαθά, ενδέχεται να μην έρθουν πριν από το φθινόπωρο. Έτσι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μπορεί να  χρειαστούν δύο ή και τρεις ακόμη αυξήσεις επιτοκίων, ως τα τέλη Σεπτεμβρίου

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.