Quantcast
Εγκαινιάστηκε η δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση με την Βουλγαρία - Τα οφέλη για την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Εγκαινιάστηκε η δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση με την Βουλγαρία – Τα οφέλη για την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Εγκαινιάστηκε σήμερα η νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Βουλγαρίας, η οποία τέθηκε σε λειτουργία το καλοκαίρι αυξάνοντας σημαντικά το περιθώριο ανταλλαγών ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών και αναβαθμίζοντας τις δυνατότητες του διασυνοριακού εμπορίου.

Η δεύτερη Γραμμή Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης 400 kV (Νέα Σάντα-Maritsa East) ενισχύει επίσης και την ενεργειακή ασφάλεια στη ΝΑ Ευρώπη και τη Βαλκανική Χερσόνησο.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: ότι «με την δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας, το μέγιστο ονομαστικό περιθώριο ανταλλαγών ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών ανέρχεται πλέον σε 1,7 GW. Αυτή είναι η μεγαλύτερη διασύνδεση με οποιαδήποτε άλλη γειτονική χώρα και καταδεικνύει τη σημασία της νέας αυτής υποδομής, μια από τις πλέον επωφελείς που μοιράζονται οι δυο χώρες. Η αξία της νέας διασύνδεσης είναι πολύ υψηλή», είπε.

«Στο μέλλον οραματιζόμαστε μία νέα διασύνδεση συνεχούς ρεύματος μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, ισχύος 2 GW με την οποία θα μεταφέρονται ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες πράσινης ενέργειας από την Ελλάδα, αλλά επίσης ηλεκτρική ενέργεια και από τη βουλγαρική πλευρά», συμπλήρωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Τα οφέλη της νέας γραμμής

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε: «Σήμερα εγκαινιάζουμε ένα σημαντικό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος που υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας έχουμε πλέον διευρύνει κατά 500 MW το περιθώριο για τις ανταλλαγές ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών. Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι θα εισάγουμε φθηνή ενέργεια και μεσοπρόθεσμα θα εξάγουμε ακόμη περισσότερη πράσινη ενέργεια, καθώς θα αυξάνεται η εγχώρια διείσδυση ΑΠΕ. Δεδομένου ότι οι αγορές μας είναι συζευγμένες, αυτό θα είναι αμοιβαία επωφελές για την προώθηση της καθαρής ενέργειας στην περιοχή.

Οι δύο διασυνοριακές γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που είναι πλέον σε λειτουργία, δίνουν τη δυνατότητα να προσφέρουν οι δύο χώρες και τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στους πελάτες των εταιρειών ενέργειας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.