Quantcast
Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων: Έρχονται ανακοινώσεις από τον ΕΦΚΑ για τις τροποποιήσεις - Όλες οι λεπτομέρειες - enikonomia.gr
share

Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων: Έρχονται ανακοινώσεις από τον ΕΦΚΑ για τις τροποποιήσεις – Όλες οι λεπτομέρειες

δημοσιεύτηκε:

 

Εξελίξεις για το θέμα της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Όπως γνωστοποίησε σήμερα στην τηλεοπτική εκπομπή ” ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ” ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Ηλίας Τσούνης «το αρμόδιο υπουργείο είχε δεσμευθεί πως θα εξετάσει εναλλακτικά σενάρια για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ούτως ώστε να γίνει δικαιότερη. Είμαστε σε αυτή την φάση.. στην φάση της επεξεργασίας. Νομίζω ότι τους επόμενους μήνες δηλαδή μέχρι το τέλος της χρονιάς ενδεχομένως να έχουμε και νεότερα για το πώς μπορεί πρακτικά να γίνει δικαιότερη η Εισφορά Αλληλεγγύη Συνταξιούχων».

Και μίλησε για την εφαρμογή του μέτρου. «Η ειδική Εισφορά αλληλεγγύης είναι η λεγόμενη ΕΑΣ η οποία επιβάλλεται από το 2010 και μετά στους συνταξιούχους με 1.400 ευρώ και πάνω μεικτά και στο επικουρικό πάνω από 300 ευρώ Είναι ουσιαστικά μια εισφορά που είχε επιβληθεί το 2010 για τις επόμενες γενιές. Και αυτό γίνεται επειδή στην Ελλάδα έχουμε το πολύ σημαντικό πρόβλημα του δημογραφικού. Το δημογραφικό συνδέεται καλά με το ασφαλιστικό  και την ΕΑΣ την πληρώνουν οι υψηλοσυνταξιούχοι και πηγαίνει υπέρ αυτού του Ταμείου» συμπλήρωσε.

 

Τι εξετάζεται

Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο διάστημα είχαν κυκλοφορήσει σενάρια πως το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επεξεργάζεται αλλαγές στην κλίμακα και στα ποσοστά κράτησης της Εισφοράς Αλληλεγγύης των συνταξιούχων. Μερικά από αυτά αφορούν την απλοποίηση της παρακράτησης με μείωση των κλιμακίων από 8 σε 3 ή 4,  την  απαλλαγή του μεγαλύτερου μέρους της σύνταξης από την κράτηση και τη θέσπιση πλαφόν. Οι κλίμακες που εξετάζονται, μπορεί να είναι ως 4, αν η ΕΑΣ αποφασισθεί να επιβάλλεται μετά τα 1.400 ευρώ και ανά 400 ευρώ σύνταξης ή και 3, αν οι κλίμακες καταλαμβάνουν μεγαλύτερο κομμάτι σύνταξης πάνω από τα 1.400 ευρώ.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.