Quantcast
Εκλογές 2023: Πώς «είδαν» οι οίκοι αξιολόγησης το αποτέλεσμα - enikonomia.gr
share

Εκλογές 2023: Πώς «είδαν» οι οίκοι αξιολόγησης το αποτέλεσμα

δημοσιεύτηκε:

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρω εκλογών στη χώρα μας αποτιμούν  οι οίκοι αξιολόγησης S&P, DBRS και Scope Ratings.

Αναλυτικά:

Ο οίκος  S&P

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδας το επόμενο 12μηνο άφησε ο οίκος  S&P με την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία κατά την περίοδο πρόβλεψής του έως το 2026. Παράλληλα ο οίκος διατηρεί την αξιολόγηση της χώρας  μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική και στο «ΒΒ». «Επιπλέον οι ανοδικές αξιολογήσεις ενδέχεται να εξαρτηθούν από το εάν η επόμενη κυβέρνηση θα διατηρήσει τον ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και θα ενισχύσει  την ανταγωνιστικότητα της χώρας, συμπληρώνει η S&P . Υπενθυμίζει δε πως το επόμενο αποτέλεσμα της αξιολόγησης της χώρας θα ανακοινωθεί στις 20 Οκτωβρίου.

Ο οίκος DBRS 

Από την πλευρά της η DBRS αναφέρει πως η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να επιτύχει μια ισχυρή απόλυτη πλειοψηφία στο δεύτερο γύρο εκλογών. Εάν επικρατήσει αυτό το σενάριο, τότε θα υπάρξει άλλη μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας για την Ελλάδα καθώς η Ν.Δ. θα συνέχιζε την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων και θα αύξανε τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας, σημειώνει ο οίκος. «Οι βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης από τις αναμενόμενες δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις είναι ένας παράγοντας που θα συμβάλει σε πιθανές πιστωτικές βελτιώσεις της αξιολόγησής της» είπε και ανέφερε πως το επόμενο αποτέλεσμα της αξιολόγησης της χώρας θα ανακοινωθεί στις 8 Σεπτεμβρίου από την  DBRS .

Η Scope Ratings

Ο οίκος Scope Ratings τονίζει πως η συνέχεια της πολιτικής που απορρέει από μια αναμενόμενη επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας και η συνέχιση της πρόσφατης προόδου μακροπρόθεσμα είναι πιστωτικά θετικές και θα υποστηρίξουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως ο οίκος θα ανακοινώσει  στις 4 Αυγούστου το επόμενο αποτέλεσμα της αξιολόγησης της χώρας  και δεν αποκλείεται να είναι ο πρώτος οίκος  που θα φέρει την Ελλάδα στο ορόσημο του investment grade (επενδυτικής  βαθμίδας ).

Πάντως, για να ανακτήσει η Ελλάδα για πρώτη φορά από το 2010 επενδυτική βαθμίδα θα πρέπει η δυναμική των μεταρρυθμίσεων, η συνετή δημοσιονομική στάση και η ενισχυμένη σχέση με την Ευρώπη να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα. Ο οίκος παράλληλα υπογραμμίζει πως η Ελλάδα άντεξε μετά μια δύσκολη δεκαπενταετία, 2008-2023, όταν η ελληνική οικονομία υπέστη πτώση της παραγωγής κατά 30%. Αλλά η χώρα έχει επιμείνει, υιοθετώντας φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και αυξάνοντας σημαντικά την επενδυτική και οικονομική ανταγωνιστικότητά της.

Ο οίκος Fitch

Από την πλευρά του ο οίκος Fitch δεν σχολίασε τις εξελίξεις αναφορικά με την Ελλάδα και τις εκλογές  καθώς στις 9 Ιουνίου θα ανακοινώσει την αξιολόγησή του για την χώρα , οπότε βρίσκεται σε «περίοδο σιγής».

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.