Quantcast
Όλοι οι τρόποι για εκπτώσεις φόρου: Πότε ενεργοποιούνται - Η παράταση και οι... απαλλαγές - enikonomia.gr
share

Όλοι οι τρόποι για εκπτώσεις φόρου: Πότε ενεργοποιούνται – Η παράταση και οι… απαλλαγές

δημοσιεύτηκε:

Η παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων κατά ένα μήνα δόθηκε πλέον και επισήμως, με τις ημερομηνίες καταβολής του φόρου όμως να παραμένουν αμετάβλητες: Έτσι, μέχρι τις 31 Ιουλίου θα πρέπει να εξοφληθεί η πρώτη δόση τυχόν φόρου, ο οποίος αποπληρώνεται σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023. Καθώς οι φορολογούμενοι, πάντως, έχουν λίγο παραπάνω χρόνο στην διάθεσή τους για την υποβολή της δήλωσης, καλό θα είναι να «τσεκάρουν» και πως «κερδίζουν» έκπτωση φόρου.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης 

Τις εκπτώσεις φόρου, αλλά και τις απαλλαγές θα τις εντοπίσουν οι υπόχρεοι στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης: Μέσα από τους αντίστοιχους κωδικούς θα διαπιστώσουν πως και φέτος οι πλέον κερδισμένοι είναι οι νέοι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι, οι έμποροι 62 ετών και άνω, οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, οι αγρότες.

Ποιοι είναι οι «κωδικοί» που «ψαλιδίζουν» τον φόρο

Το μεγαλύτερο πλήθος των κωδικών που «ψαλιδίζουν» τον φόρο βρίσκεται στον πίνακα 2 του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης. Στον πίνακα αυτό, οι φορολογούμενοι καλούνται να απαντήσουν με ένα «ΝΑΙ» σε 22 ερωτήσεις και ανάλογα με τις απαντήσεις που θα δώσουν θα γίνει η εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν.

Οι βασικοί κωδικοί που φέρνουν φορο-ελαφρύνσεις στους φορολογούμενους είναι οι εξής:

  1. Κωδικοί 327-328: Επιλέξτε «X» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ», αν ο ίδιος ή/και η σύζυγός σας υποβάλλετε δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα για πρώτη φορά, προκειμένου να υπολογιστεί η προκαταβολή μειωμένη κατά 50%. Περιορίζεται η προκαταβολή στο μισό σε όσους αναγράφουν για πρώτη φορά εισοδήματα ημεδαπής ή αλλοδαπής προέλευσης από επιχειρηματική δραστηριότητα.
  2. Κωδικοί 023-024: Συμπληρώνονται από τους φορολογούμενους που απαλλάσσονται από την κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις (όσοι έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους, όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους κλπ).
  3. Κωδικοί 013-014: Επιλέξτε «X» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ», εάν εσείς ή και η σύζυγός σας είστε συνταξιούχοι και έχετε γεννηθεί μέχρι 31-12-1957. Με τη συμπλήρωση των κωδικών αυτών, τα τεκμήρια διαβίωσης μειώνονται κατά 30%.
  4. Κωδικοί 017-018: «Έχετε κάνει έναρξη επιτηδεύματος για πρώτη φορά από 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά;» Όποιος απαντήσει θετικά σε αυτή την ερώτηση θα πρέπει να ξέρει δικαιούνται μειωμένο κατά 50% ελάχιστο φορολογικό συντελεστή, δηλαδή συντελεστή φορολογίας εισοδήματος μειωμένο από το 9% στο 4,5% με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν το 2021 μέχρι 10.000 ευρώ.
  5. Κωδικοί 019-020: Επιλέξτε «X» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ» αν εσείς ο ίδιος ή η σύζυγος σας είστε επιτηδευματίας που εκδίδει απόδειξη παροχής υπηρεσιών, ασκείτε επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά δεν έχετε την εμπορική ιδιότητα, ούτε διατηρείτε επαγγελματική εγκατάσταση άλλη από την κατοικία σας και εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι ακόλουθες δύο (2) προϋποθέσεις: α) Έχετε έγγραφη σύμβαση με φυσικά ή και νομικά πρόσωπα / νομικές οντότητες τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες, β) Τα φυσικά ή και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες σας δεν υπερβαίνουν τα τρία (3) ή εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτό, ποσοστό 75% των ακαθαρίστων εσόδων σας από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από ένα (1) από τα πρόσωπα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες. Ο φορολογούμενος που θα απαντήσει θετικά στην ερώτηση αυτή κερδίζει έκπτωση φόρου που μπορεί να φθάσει ετήσια έκπτωση φόρου έως 777 ευρώ, προσαυξανόμενη κατά 33 ευρώ για τους έχοντες ένα εξαρτώμενο τέκνο, κατά 123 ευρώ για τους έχοντες δύο εξαρτώμενα τέκνα και κατά 220 ευρώ επιπλέον για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν των δύο.
  6. Κωδικοί 027-028: Επιλέξτε «X» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ», αν εσείς ο ίδιος ή η σύζυγος σας ασκείτε επιχειρηματική δραστηριότητα με ιδιότητα εμπορική και έχετε γεννηθεί μέχρι και την 31-12-1959. Ο κωδικός αυτός καθιερώθηκε προκειμένου να εξαιρεθούν αυτόματα από το τέλος επιτηδεύματος όσοι επιτηδευματίες απέχουν τρία χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους. Ως έτος ηλικίας συνταξιοδότησης θεωρείται το 65ο.
  7. Κωδικοί 125-126. Γλιτώνουν το φόρο οι εκμισθωτές που δεν εισέπραξαν ενοίκια το 2022 εφόσον πριν από την υποβολή της δήλωσης προσκομίσουν στην αρμόδια ΔΟΥ φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων ή ασκηθεισών αγωγών που κατά περίπτωση υπάρχουν.
  8. Κωδικοί 351-352. Μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα για τους μισθωτούς που εξαγόρασαν χρόνο ασφάλισης αφού οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν το 2022 σε ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεωτικής ασφάλισης αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία. Στις περιπτώσεις αυτές δηλώνεται υποχρεωτικά και ο ΑΦΜ του ασφαλιστικού φορέα.
  9. Κωδικοί 781-782. Η συμπλήρωση τους είναι αναγκαία για όσους το φορολογητέο εισόδημα δεν επαρκεί για την κάλυψη των τεκμηρίων και κινδυνεύουν να χρεωθούν με πρόσθετο φόρο. Στους κωδικούς αυτούς αναγράφονται μεταξύ άλλων τα έσοδα από πωλήσεις ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, οι εφάπαξ παροχές ασφαλιστικών ταμείων, οι χρηματικές αποζημιώσεις για ηθική βλάβη, τα έσοδα από δάνεια, κληρονομιές, δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών, τα κέρδη από λαχεία, ΠΡΟΠΟ, Λόττο, Τζόκερ, Πάμε Στοίχημα.
  10. Κωδικοί 627-628. Αφορούν όσους εντός του φορολογικού έτους 2022 πλήρωσαν με ηλεκτρονικό χρήμα παροχή υπηρεσιών για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.