Quantcast
ΕΚΤ: Από τους χαμηλότερους στην ευρωζώνη ο δείκτης δανείων - καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών - enikonomia.gr
share

ΕΚΤ: Από τους χαμηλότερους στην ευρωζώνη ο δείκτης δανείων – καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών

δημοσιεύτηκε:

Το μεγαλύτερο πλεόνασμα καταθέσεων από όλες τις τράπεζες στην ευρωζώνη έχουν οι ελληνικές, κάτι που δείχνει ότι τα τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα είναι φειδωλά στο να προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις στους καταθέτες, όπως δείχνουν τα στοιχεία της EKT.

Όμως, το 2024, οι τράπεζες θέτουν στόχο να αξιοποιήσουν αυτό το πλεόνασμα για να αυξήσουν δυναμικά τις χορηγήσεις δανείων, καθώς τα κέρδη που αποκομίζουν από τη διαφορά (spread) ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων θα κορυφωθούν το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ αμέσως μετά αναμένεται να αρχίσουν και οι μειώσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του sofokleousin.gr .

Τα στοιχεία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ για το τρίτο τρίμηνο του 2023 επιβεβαιώνουν ότι ενώ οι ροές των καταθέσεων, σε ένα περιβάλλον ανάπτυξης της οικονομίας και σταθερότητας, έχουν επανέλθει σε κανονικότητα, την ίδια ώρα τα χαρτοφυλάκια δανείων έχουν αποψιλωθεί, κυρίως μέσα από τη διαδικασία τιτλοποίησης με κρατικές εγγυήσεις (σχέδιο «Ηρακλής») και οι νέες χορηγήσεις δίνονται με… σταγονόμετρο και δεν επαρκούν για να αποκατασταθεί στοιχειωδώς η ισορροπία μεταξύ δανείων και καταθέσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του SSM oι καταθέσεις στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2023 ξεπερνούσαν τα 206 δισ. ευρώ, έναντι δανείων που ανέρχονταν μόλις σε 123,3 δισ. ευρώ.
Έτσι, η σχέση Δανείων προς Καταθέσεις διαμορφώθηκε σε ποσοστό χαμηλότερο του 60% (59,24%), τη στιγμή που ο μέσος όρος της ευρωζώνης είναι 104%.

(Πηγή: SSM)

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.