Quantcast
Εκτός αγοραπωλησιών χιλιάδες ακίνητα - "Γολγοθάς" η σύνταξη συμβολαίου μεταβίβασης - enikonomia.gr
share

Εκτός αγοραπωλησιών χιλιάδες ακίνητα – “Γολγοθάς” η σύνταξη συμβολαίου μεταβίβασης

δημοσιεύτηκε:

Χιλιάδες ακίνητα σε ολόκληρη τη χώρα έχουν βρεθεί εκτός αγοραπωλησιών με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να είναι σε πλήρη απόγνωση. «Αυτό συμβαίνει διότι με την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην κτηματαγορά, η σύνταξη οποιουδήποτε συμβολαίου μεταβίβασης ή γονικής παροχής έχει μετατραπεί σε “γολγοθά” για ιδιοκτήτες, πολιτικούς μηχανικούς, δικηγόρους, κτηματομεσίτες και συμβολαιογράφους » εξηγεί ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, μιλώντας στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ ».

«Οι πολύμηνες καθυστερήσεις στις συναλλαγές είναι η νέα πραγματικότητα στην αγορά» συμπληρώνει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ. Μάλιστα πηγές που γνωρίζουν καλά τα θέματα της κτηματαγοράς, κάθε μέρα το πρόβλημα επιδεινώνεται με χιλιάδες ιδιοκτήτες να μπαίνουν στη λίστα με όσους δεν μπορούν για τυπικούς λόγους – να μεταβιβάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Η Ταυτότητα Κτιρίου

Όπως επισημαίνουν από την ΠΟΜΙΔΑ, η πλήρης  εφαρμογή της “Ταυτότητας Κτιρίου” (επιβάλλει λεπτομερή  εμβαδομέτρηση και αποτύπωση όλων των  μεταβιβαζόμενων  ακινήτων και ιδιαιτέρως των οριζοντίων ιδιοκτησιών) η σύγκριση  με τα εγκεκριμένα  πολεοδομικά  σχέδια (κατόψεις  επισυνάπτονται στις συμβολαιογραφικές πράξεις) με τις τακτοποιήσεις  αυθαιρέτων, τις κτηματογραφικές  εγγραφές  καθώς και τις βεβαιώσεις  ΕΝΦΙΑ, ΤΑΠ  κλπ (ως προς τη διαμερισμάτωση και το εμβαδόν  της επιφάνειας τους -ακόμα και εάν στη πράξη  είναι μικρότερο) έχουν “εγκλωβίσει”  τους ιδιοκτήτες.

Η σύνταξη μεταβιβαστικών συμβολαίων

«Η σύνταξη μεταβιβαστικών συμβολαίων έχει καταστεί σήμερα αδύνατη, αν δεν προηγηθεί διόρθωση των προηγούμενων συμβολαίων απόκτησης του ακινήτου ή υπογραφή πράξεων τροποποίησης των οριζόντιων ιδιοκτησιών από όλους τους συνιδιοκτήτες των πολυκατοικιών, ακόμη κι αν πρόκειται για ελάχιστες μικροδιαφορές»,  σημειώνει ο κ. Παραδιάς.

Σήμερα, μετά την τελευταία νομοθετική ρύθμιση, επιτρέπεται η τροποποίηση της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας πολυκατοικιών να υπογραφεί μόνο από τους ιδιοκτήτες των όμορων διαμερισμάτων του ορόφου με τη διαφορετική διαμερισμάτων που ονομάζεται «μονομερής τροποποίηση», αλλά στην πραγματικότητα είναι… διμερής και όχι όλων των συνιδιοκτητών ολόκληρου του κτηρίου.

Δηλαδή για να γίνει η μεταβίβαση του ακινήτου θα πρέπει πρώτα να γίνει η  διόρθωση  της σύστασης με την ταυτόχρονη  υπογραφή των ιδιοκτητών που τους αφορά η αλλαγή  των τετραγωνικών μέτρων στον όροφο αν αυτό είναι εφικτό. Διότι αφορά μόνο τα διπλανά διαμερίσματα. Δεν ισχύει  εάν τα διαμερίσματα βρίσκονται σε διαφορετικούς  ορόφους, όπου απαιτείται η συναίνεση  όλων των ιδιοκτητών, γεγονός που είναι εξαιρετικά  δύσκολο να γίνει.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.