Quantcast
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Έρχεται νέο "λίφτινγκ" στο σύστημα της φορολογίας- Πώς "διαβάζουν" τις αλλαγές οι φοροτεχνικοί - enikonomia.gr
share

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Έρχεται νέο “λίφτινγκ” στο σύστημα της φορολογίας- Πώς “διαβάζουν” τις αλλαγές οι φοροτεχνικοί

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται “λίφτινγκ” στο σύστημα της φορολογίας 600 χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Mega, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών φαίνεται πως εξετάζει δύο σενάρια για τις αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών. Το πρώτο σενάριο που συζητείται είναι πως εάν κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας -το μικρομάγαζο της γειτονιάς- εμφανίζει ετησίως κέρδη έως 5.000 ευρώ τότε ο φόρος να φτάνει για αυτά τα κέρδη στο 20% από 9% που είναι σήμερα. Ενώ το δεύτερο σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι αφορά τα ετήσια κέρδη έως 10.000 ευρώ των ελεύθερων επαγγελματιών.  Σε αυτήν την περίπτωση ο φόρος να είναι 15% αντί για 9% που είναι  σήμερα.

Εισοδήματα: Σε ποιους δεν θα επιβληθεί υψηλή φορολογία

Ένα πράγμα που συζητάνε στο υπουργείο Οικονομικών είναι να μην επιβληθεί υψηλή φορολογία στα εισοδήματα όλων των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς δεν κλέβουν όλοι την Εφορία. Δηλαδή να μην αυξηθεί η φορολογία στα κέρδη των ελεύθερων επαγγελματιών που είναι πάνω από 10 χιλιάδες ευρώ αλλά το μέτρο αυτό να αφορά μόνο εκείνους που έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Τι λένε οι φοροτεχνικοί

Τις αλλαγές που αναμένεται να κάνει η νέα ηγεσία του  οικονομικού επιτελείου στο σύστημα της φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών σχολίασε σήμερα ο φοροτεχνικός φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης  μιλώντας στο Mega. «Εδώ το ζήτημα της φοροδιαφυγής είναι τεράστιο. Δεν ξέρω εάν θα λυθεί το πρόβλημα με την αύξηση των συντελεστών. Κατά την άποψη μου δεν λύνεται» είπε.

« Εκείνο που θα πρέπει να κατανοήσουμε  είναι ότι τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και το οικονομικό επιτελείο έχουν δώσει μεγάλη βαρύτητα στην περιστολή- εάν όχι πάταξη της φοροδιαφυγής.  Άρα τα μέτρα των διαρκών ελέγχων και της στόχευσης που έχει το υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ σε όλους αυτούς που δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 10 χιλιάδες ευρώ είναι δεδομένο. Μιλάμε για τους ελέγχους που γίνονται με τις έμμεσες μεθόδου … όποιος πέσει στην τσιμπίδα θα πονέσει. Αυτό σημαίνει πως θα πληρώσει αδρά. Για αυτό θα πρέπει να αλλάξουμε όλοι κουλτούρα και λογική», συμπλήρωσε.

 

Τι είπε ο Μαρινάκης

Ο Κυβερνητικός  Εκπρόσωπος   Παύλος Μαρινάκης  μίλησε νωρίτερα για το θέμα των εισοδημάτων ελεύθερων επαγγελματιών στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

« Από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα ακούτε για φόρους. Θα ακούτε, όποτε η οικονομία το επιτρέπει, όπως στην προηγούμενη τετραετία, για μειώσεις και καταργήσεις. Αλλά, ένα άλλο ζήτημα το οποίο απαιτεί η φορολογική πολιτική είναι η δικαιοσύνη. Δυστυχώς έχει διαπιστωθεί, παρά τις πολλές κινήσεις που έχουν γίνει για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, ότι 7 στους 10 επαγγελματίες δηλώνουν κάτω από 10.000 ευρώ», είπε ο κ. Μαρινάκης 

« Πολύ εξ αυτών, μάλιστα, δηλώνουν πολύ πιο κάτω από τον κατώτατο μισθό. Όταν κάποιος δηλώνει ότι ζει με 200 και 300 ευρώ, ουσιαστικά αυτό είναι μια αδικία, όχι μόνο για το κράτος, για τα έσοδα του κράτους, αλλά γι’ αυτούς οι οποίοι χρειάζονται καλύτερες υπηρεσίες υγείας, γι΄ αυτούς οι οποίοι θέλουν ακόμα μικρότερους φόρους για να καταργηθεί άμεσα το τέλος επιτηδεύματος. Εκεί, λοιπόν, τι θα γίνει; Μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα κάνει το Υπουργείο. Θα αποκαταστήσει σταδιακά αυτή την αδικία. Γιατί κάποιοι και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν πολύ περισσότερο, επειδή κάποιοι δεν δηλώνουν αυτά που βγάζουν. Αυτό δεν είναι ούτε προϊόν στοχοποίησης, ούτε τσουβαλιάσματος. Ίσα-ίσα, με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν και άλλο οι φορολογικοί συντελεστές. Για να μπορέσει να γίνει αυτό, όμως, πρέπει το κράτος να μπορεί να λάβει από περισσότερους λιγότερα » συμπλήρωσε. 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.