Quantcast
«ElenxisLive»: Στο... κυνήγι της φοροδιαφυγής οι "Ράμπο" της ΑΑΔΕ με τα tablet ανά χείρας - enikonomia.gr
share

«ElenxisLive»: Στο… κυνήγι της φοροδιαφυγής οι “Ράμπο” της ΑΑΔΕ με τα tablet ανά χείρας

δημοσιεύτηκε:

Μέσω μιας νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής της ΑΑΔΕ θα πραγματοποιούν από τον Μάρτιο του 2023 οι “Ράμπο” της ΑΑΔΕ  τους επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με τα tablet ανά χείρας για την καταπολέμηση του φαινομένου της φοροδιαφυγής.

Πρόκειται για την εφαρμογή «ElenxisLive»  που θα “τρέχει” στα laptop των ελεγκτών και μέσω αυτής οι “Ράμπο” της ΑΑΔΕ θα μπορούν να βλέπουν εκτενώς το οικονομικό προφίλ του επαγγελματία ή της επιχείρησης. Δηλαδή:

  • Θα μπορούν να “τσεκάρουν” με αυτόματες διαδικασίες εάν οι αποδείξεις που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές είναι γνήσιες ή όχ.ι
  • Θα ελέγχουν εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα έσοδα τους και τα έξοδα τους στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ,  myDATA.
  • Θα διασταυρώνουν τα στοιχεία των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών  με διαδικασίες -εξπρές.
  • Θα εκδίδουν αναφορά για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

Με άλλα λόγια ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα μπορεί να  βλέπει μέσω της εφαρμογής του Elenxislive αν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν υποπέσει στο παρελθόν σε κάποιες  παραβάσεις. Πάντως οι επιτόπιοι έλεγχοι με tablets θα επεκταθούν στα πρατήρια καυσίμων αλλά και σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εμπορία και διάθεση πετρελαίου, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ.

Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να ψηφιοποιήσει τους ελέγχους  για την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά και να αναβαθμίσει τις  υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών προκειμένου να περιοριστεί το “χαρτοβασίλειο” της γραφειοκρατίας αλλά και ο χρόνος  για την διεκπεραίωση των ελέγχων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.