Quantcast
Ελβετικό φράγκο: Ποιες λύσεις εξετάζονται για τους δανειολήπτες - enikonomia.gr
share

Ελβετικό φράγκο: Ποιες λύσεις εξετάζονται για τους δανειολήπτες

δημοσιεύτηκε:

Διάφορα σενάρια για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο φαίνεται πως βρίσκονται στο τραπέζι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομίας. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος οι λήπτες δανείων σε ελβετικό φράγκο, βρίσκονται σε πολλές ταχύτητες: 

  • Στην πρώτη, είναι αυτοί οι οποίοι παρά την υπερβολική αύξηση του κόστους, συνεχίζουν να εξυπηρετούν τα δάνεια.
  • Στη δεύτερη, αυτοί οι οποίοι καθυστερούν τις δόσεις τους, λιγότερο από τρεις μήνες και στην τρίτη, όσοι δεν κατάφεραν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους και είτε προσέφυγαν στον νόμο Κατσέλη είτε το δάνειό τους έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο και αντιμετωπίζουν αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Με το διπλασιασμό των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων του εξωδικαστικού μηχανισμού που νομοθετήθηκε πρόσφατα, έχουν δικαίωμα υπαγωγής και υποχρεωτικής αποδοχής ρύθμισης από τους πιστωτές, περίπου 10.000 κόκκινοι δανειολήπτες, με δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Μια λύση που εξετάζεται, είναι λόγω της ειδικής φύσης των δανείων αυτών, να αυξηθεί το όριο οφειλής των 300.000, ώστε να μπορούν να έχουν δικαίωμα υπαγωγής, περισσότεροι κόκκινοι δανειολήπτες αυτής της κατηγορίας. Σε αυτή την περίπτωση, οι τράπεζες μπορούν να δεσμευτούν για το μέγιστο όριο κουρέματος της οφειλής του εξωδικαστικού που φτάνει το 27%.

Σε ό,τι αφορά στους «πράσινους» δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, οι τράπεζες προτείνουν τη μεταφορά του δανείου σε ευρώ, με χαμηλότερο σταθερό επιτόκιο και την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής, ώστε να προκύψει τελικά, σημαντικά χαμηλότερη μηνιαία δόση.

Επίσης, εξετάζεται η αναχρηματοδότηση των δανείων με άλλα δάνεια σε ευρώ με χαμηλότερο επιτόκιο και περισσότερες δόσεις, ειδικά για όσους καθυστερούν μια ή δύο δόσεις. Οι τράπεζες έχουν ρυθμίσει έναν αριθμό δανείων σε ρήτρα ελβετικού φράγκου, τα οποία επανυπολογίστηκαν σε ευρώ με σταθερό επιτόκιο. Και αυτά τα δάνεια μπορούν να έχουν μια ελάφρυνση με περισσότερες δόσεις και χαμηλότερο επιτόκιο.

Η ρύθμιση και η διαβούλευση

Σε κάθε περίπτωση, το αρμόδιο υπουργείο φαίνεται πως θα βρει λύση για τα 70.000 δάνεια με ρήτρα ελβετικού φράγκου, τα οποία αφορούν περίπου 150.000 καταναλωτές, αφού σε κάθε σύμβαση συμμετέχουν τουλάχιστον 2 ενάγοντες, τα οποία έγιναν μέσα σε λιγότερο από 20 χρόνια , ακριβότερα έως και 70%, λόγω της διολίσθησης της ισοτιμίας του ευρώ σε σχέση με το ελβετικό φράγκο.

Ειδικότερα, η ισοτιμία του ευρώ σε σχέση με το ελβετικό φράγκο, ουσιαστικά ανατράπηκε, αφού από 1,67: 1 κατά τη διάρκεια εκταμίευσης των δανείων την δεκαετία του 2000, βρίσκεται σήμερα στο 0,93: 1 , κάνοντας την εξυπηρέτηση των δόσεων των δανείων σχεδόν αδύνατη, για την πλειοψηφία των δανειοληπτών.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει μια διαβούλευση με τις μεγάλες εμπορικές τράπεζες, την ΤτΕ και την ΕΚΤ, για το θέμα αυτό εδώ και περίπου 2,5 μήνες, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης μιας λύσης, που θα ανακουφίζει όσους έχουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Σε πρώτη φάση, οι τράπεζες έχουν αποδεχθεί να επωμιστούν ένα μέρος της ζημιάς, φτάνει αυτό να μην επηρεάζει τα εποπτικά τους κεφάλαια και να είναι σύμφωνη με τα όρια που θέτει ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Εποπτικός Μηχανισμός (SSM ).

Στο θέμα  του ελβετικού φράγκου αναφέρθηκε πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως είπε αναζητείται λύση, η οποία όμως δεν θα επηρεάσει τη λειτουργία του προγράμματος «Ηρακλής», όπου έχει μεταφερθεί το μεγαλύτερο μέρος από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των μεγάλων εμπορικών τραπεζών. «Εξετάζουμε λύσεις που δεν θα χτυπούν όμως στις τιτλοποιήσεις του προγράμματος “Ηρακλής”», είχε πει . Σε ερώτηση για αν εξετάζονται λύσεις όπως αυτές που δόθηκαν στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Σλοβενία, την Κύπρο, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία, όπου καταργήθηκε εκ των υστέρων δικαστικά η ρήτρα του ελβετικού νομίσματος, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είχε τονίσει πως λόγω της προηγηθείσας κρίσης, η Ελλάδα δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες με αυτές που έχουν άλλες χώρες.

Τα αιτήματα των δανειοληπτών

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο που έχει συσταθεί από το 2014 και εκπροσωπεί μεγάλο αριθμό δανειοληπτών, είναι αντίθετος με την οποιαδήποτε απόπειρα επανυπολογισμού των δανείων σε ευρώ (άρα και την ένταξη δανείων στον εξωδικαστικό) καθώς έτσι, θεωρούν ότι χάνουν το δικαίωμα ένδικων μέσων.

Μάλιστα, ο σύλλογος επιμένει σε μια λύση, ανάλογη με αυτή που δόθηκε και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Να νομοθετήσει δηλαδή η κυβέρνηση την επαναφορά όλων των δανείων στην ισοτιμία της ημερομηνίας εκταμίευσής τους, δηλαδή περίπου 20 χρόνια πριν, όταν η ισοτιμία του ευρώ ήταν στο 1,67 σε σχέση με το ελβετικό φράγκο. Έτσι κάποια από τα δάνεια θα εξοφληθούν αυτόματα και κάποια άλλα θα συνεχίσουν να αποπληρώνονται με δόσεις χαμηλότερες κατά 70%.

Μάλιστα μέσα στον μήνα αναμένεται να καταθέσουν αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημά τους. Τούτο, ενώ ο Αρειος Πάγος έχει αποφανθεί ότι τα δάνεια με ρήτρα ελβετικού φράγκου δεν μπορούν να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από όλα τα άλλα δάνεια, τα οποία εκ της φύσης τους εμπεριέχουν ένα ποσοστό κινδύνου.

Σχετικά με αυτή τη γνωμοδότηση ο σύλλογος των δανειοληπτών διαμαρτύρεται διότι το ανώτατο δικαστήριο δεν ακολούθησε τις διαδικασίες άλλων ανώτατων δικαστηρίων ανά την Ευρώπη, τα οποία αντιμετώπισαν προσφυγές για δάνεια της ίδιας κατηγορίας. Συγκεκριμένα λένε ότι αν και ζητήθηκε, ο Άρειος Πάγος δεν υπέβαλε προδικαστικό ερώτημα προς της Ε.Ε. σχετικά με τη νομιμότητα της χορήγησης δανείων σε ευρώ (γιατί οι δανειολήπτες πήραν τα δάνειά τους σε ευρώ), τα οποία όμως ρυθμίζονται με ρήτρα ξένου νομίσματος. Τούτο, με δεδομένο ότι σε όλες τις άλλες χώρες που έγινε ένα τέτοιο ερώτημα, η απάντηση οδήγησε σε αποφάσεις που καταργούσαν την ρήτρα του ξένου νομίσματος.

 

,

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.