Quantcast
Εμπόδια στις προσφυγές κατά του ΕΝΦΙΑ βάζει το υπουργείο Οικονομικών - enikonomia.gr
share

Εμπόδια στις προσφυγές κατά του ΕΝΦΙΑ βάζει το υπουργείο Οικονομικών

δημοσιεύτηκε:

Εμπόδια στις προσφυγές των φορολογουμένων που αμφισβητούν τη συνταγματικότητα του ΕΝΦΙΑ (Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων) βάζει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς διαπίστωσε ότι λόγω των προσφυγών αυτών υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει για έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ από τον φόρο αυτό. 

Με νέα εγκύκλιό της, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κατήργησε προηγούμενη εγκύκλιό της που καθιστούσε πολύ πιο απλή και σύντομη τη διαδικασία υποβολής ενδικοφανών προσφυγών κατά του ΕΝΦΙΑ. Με τη νέα εγκύκλιο, επανέρχεται σε ισχύ η διαδικασία που είχε καθοριστεί στις 4 Μαρτίου 2014 και προβλέπει απίστευτη γραφειοκρατία και ταλαιπωρία για όσους υποβάλλουν ενδικοφανή προσφυγή κατά πράξεως επιβολής ΕΝΦΙΑ.

Η διαδικασία προβλέπει, μεταξύ των άλλων, ότι ο αρμόδιος υπάλληλος της Εφορίας δημιουργεί και ηλεκτρονικό φάκελο της υπόθεση,  τον οποίο αποστέλλει μέσω της υφιστάμενης ηλεκτρονικής εφαρμογής στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών. 

Με την εγκύκλιο που έπαυσε να ισχύει, ο υπάλληλος της Εφορίας δεν χρειαζόταν να συγκροτήσει ηλεκτρονικό φάκελο ούτε να συντάξει έγγραφο με τις αιτιολογημένες απόψεις της Διοίκησης έναντι των ισχυρισμών του φορολογούμενου.

Με ανακοίνωσή της σήμερα το βράδυ, η ΓΓΔΕ αναφέρει ότι εφεξής θα ισχύει και για τις προσφυγές κατά του ΕΝΦΙΑ η διαδικασία που ήδη εφαρμόζεται για το σύνολο των προσφυγών. “Με σκοπό την ταχύτερη εξυπηρέτησή τους, οι πολίτες θα πρέπει να προσκομίζουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά  σε ηλεκτρονική μορφή, προκειμένου να επιταχύνεται η αξιολόγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να επιτυγχάνεται η τήρηση των προθεσμιών προς όφελός τους”, αναφέρει η ανακοίνωση.  

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.