Quantcast
Ενέργεια: Με lockdown προειδοποιεί η βιομηχανία - enikonomia.gr
share

Ενέργεια: Με lockdown προειδοποιεί η βιομηχανία

δημοσιεύτηκε:

Στο τραπέζι των εργοβόρων  βιομηχανιών της χώρας βρίσκεται το ενδεχόμενο δραστικής μείωσης της παραγωγής ή ακόμη και πλήρους αναστολής της λειτουργίας των μονάδων τους λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους.

«Είναι αυτονόητο ότι θα εξαντλήσουμε κάθε δημοσιονομική δυνατότητα προκειμένου να στηρίξουμε με πρόσθετα μέτρα τη βιομηχανία στη δύσκολη αυτή συγκυρία » δηλώνει στην εφημερίδα “Καθημερινή” ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

 Οι αντιδράσεις

« Κατανοούμε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα αλλά θα πρέπει να μας κρατήσει ανοιχτούς. Να παραμείνουμε ζωντανοί. Η ενέργεια δεν είναι για εμάς το 1%  του κόστους. Δεν είμαστε ψιλικατζίδικο. Στα ενεργοβόρα εργοστάσια το ρεύμα είναι 40%, 50% και 55% του κόστους. Εάν δεν βρεθεί μια λύση, εμείς από την 1η Ιανουαρίου κλείνουμε … » επισημαίνει από πλευράς του στην εφημερίδα “Kαθημερινή” o διευθύνων σύμβουλος της χαρτοβιομηχανίας ΜΕΛ, Δημήτρης Θεοχάρης.

«Με την αβεβαιότητα που υπάρχει, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Έχουμε κάνει τους προϋπολογισμούς μας αλλά πρακτικά πάμε μέρα με τη  μέρα, βλέπουμε τι γίνεται  και αποφασίζουμε »  αναφέρει ο γενικός  διευθυντής Εξαγωγών και Εφοδιαστικής Αλυσίδας  της ΑΓΕΤ-Ηρακλής, Νίκος Μπόζος.

«Δεν αντέχουμε άλλο με τιμές ρεύματος 6 φορές πάνω. Δεν μπορείς να υπογράψεις συμβόλαια με τις τιμές ρεύματος που αλλάζουν ανά μήνα. Έχουμε περιορίσει σταδιακά την παραγωγή εδώ και 1,5 χρόνο και πλέον την ερχόμενη εβδομάδα θα προχωρήσουμε σε ολική αναστολή της λειτουργίας και των τεσσάρων  εργοστασίων μας στα Φάρσαλα » σημειώνει ο επικεφαλής της κλωστοϋφαντουργίας Επίλεκτος, Ευριπίδης Δοντάς.

Σε αναμμένα κάρβουνα η βιομηχανία

Η βιομηχανία βρίσκεται κυριολεκτικά σε αναμμένα κάρβουνα καθώς απομένουν μόλις 15 ημέρες για να βρεθεί μια λύση κοινοποιώντας το πρόβλημα με σειρά επίσημων και μη συναντήσεων τον τελευταίο μήνα τόσο στους αρμόδιους υπουργούς όσο και στο Μαξίμου. Το αίτημα όπως μεταφέρεται από στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου είναι κοινό: Να δημιουργηθεί ένα σχήμα ενίσχυσης, αντίστοιχο με αυτά των άλλων χωρών της Ευρώπης που θα κρατάει την τιμή του ρεύματος σε ένα επίπεδο κοντά στα 140 ευρώ /MWh.

« Δεν μπορεί η τιμή του ρεύματος να αλλάζει κάθε μήνα. Δεν μπορείς να προγραμματίσεις την παραγωγή σου και να κάνεις μακροπρόθεσμα συμβόλαια  χωρίς τιμολόγια με κάποιο χρονικό   ορίζοντα. Η βαριά βιομηχανία της χώρας είναι ξεκάθαρα εξαγωγική και θα πρέπει η τιμή που πληρώνουμε να είναι συγκρίσιμη με αυτή που πληρώνουν οι ανταγωνιστές μας » δηλώνει στην εφημερίδα “Καθημερινή” ο πρόεδρος  της ΕΒΙΚΕΝ, Αντώνης Κοντολέων.

Η βιομηχανία υπολογίζει ότι η ανταγωνιστική αυτή τιμή μπορεί να επιτευχθεί με ένα κόστος επιδότησης της τάξεως των 120-180  εκατ.ευρώ το 2023 (ανάλογα με την οριακή τιμή του συστήματος).

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.