Quantcast
Ενεργειακή επάρκεια για την Ελλάδα και χωρίς ρωσικό αέριο – Τι φέρνει η συμφωνία ΔΕΠΑ - TotalEnergies - enikonomia.gr
share

Ενεργειακή επάρκεια για την Ελλάδα και χωρίς ρωσικό αέριο – Τι φέρνει η συμφωνία ΔΕΠΑ – TotalEnergies

δημοσιεύτηκε:

Η ενεργειακή επάρκεια κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι ένα από τα μεγάλα και σημαντικά ζητήματα που βρισκόταν το τελευταίο διάστημα στο τραπέζι των συζητήσεων της ηγεσίας των αρμοδίων υπουργείων, αλλά και στις συναντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η συμφωνία της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την TotalEnergies βάζει τέλος στα σενάρια για την ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας σε περίπτωση που διακοπεί η ροή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. βρίσκονται σε «αναβρασμό» και αναζητούν λύσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν την ενεργειακή επάρκεια σε περίπτωση που η Ρωσία σκληρύνει περαιτέρω τη στάση της και κλείσει εντελώς τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συμφωνία της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την TotalEnergies δίνει μια σημαντική «ανάσα» στη χώρα μας καθιστώντας την ενεργειακά ασφαλή για τον ερχόμενο δύσκολο χειμώνα.

Η συγκεκριμένη συμφωνία που υπέγραψε η ΔΕΠΑ Εμπορίας και αφορά στην προμήθεια LNG που αντιστοιχεί σε 10TWh για πέντε μήνες έως τον Μάρτιο του 2023, αφενός διασφαλίζει την ενεργειακή τροφοδοσία  της χώρας και αφετέρου οδηγεί στη σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Και δεν είναι η πρώτη κίνηση στην οποία έχει προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να θωρακιστεί ενεργειακά η Ελλάδα.

Καταρχάς η χώρα έχει ήδη συνάψει συμφωνίες και πραγματοποιεί διαρκώς επαφές διευρύνοντας τον κατάλογο των προμηθευτών της και διαφοροποιώντας τις πηγές και οδεύσεις τροφοδοσίας με φυσικό αέριο.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η συμφωνία ΔΕΠΑ Εμπορίας- TotalEnergies για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά το διάστημα Νοεμβρίου2022 – Μαρτίου 2023 αποτελεί καθοριστικό βήμα για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας. Διασφαλίζει ένα πρόσθετο ενεργειακό απόθεμα της τάξεως των 10TWh κατά την περίοδο του χειμώνα, το οποίο κάνει την Ελλάδα μια από τις ασφαλέστερες ενεργειακά χώρες στην Ευρώπη. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για διασφάλιση της απρόσκοπτης παροχής ενέργειας σε όλη τη χώρα, σε μια περίοδο οξύτατης ενεργειακής κρίσης που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.