Quantcast
Φυσικό αέριο: Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών ενέργειας της Ε.Ε. – Τι θα συζητηθεί - enikonomia.gr
share

Φυσικό αέριο: Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών ενέργειας της Ε.Ε. – Τι θα συζητηθεί

δημοσιεύτηκε:

Το non-paper της Κομισιόν για τις «έκτακτες παρεμβάσεις στην αγορά φυσικού αερίου» αναμένεται να αποτελέσει σήμερα αντικείμενο συζήτησης στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών ενέργειας της ΕΕ που θα γίνει στις Βρυξέλλες

Σημειώνεται ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. για το θέμα της επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Η πρόταση για το φυσικό αέριο

Η πρόταση επί της ουσίας απορρίπτει την ιδέα 15 κρατών-μελών για το γενικό πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, λόγω των κινδύνων που ενέχει για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Η Κομισιόν παρουσίασε πρόσφατα αυτό το non-paper σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών της ΕΕ (COREPER I). Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, το περιεχόμενό του προκάλεσε απογοήτευση και εκνευρισμό μεταξύ των 15 κρατών -μελών της ΕΕ

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Πολωνία έχουν υποβάλει ενημερωτικό υπόμνημα προς τα μέλη του Συμβουλίου, απαντώντας στις «ενστάσεις» της Κομισιόν για την ιδέα του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Ωστόσο την ίδια στιγμή 12 χώρες τάσσονται κατά της επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η Γερμανία καθώς θεωρεί όπως και η Κομισιόν, πως εάν τεθεί σε εφαρμογή η ιδέα των 15 για το φυσικό αέριο τότε θα τεθούν σε κίνδυνο οι προμήθειες ενέργειας.

Σύμφωνα πάντως με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι 15 χώρες επιμένουν να ασκούν πίεση στην Κομισιόν για το θέμα επιβολής στην τιμή του φυσικού αερίου. Η Κομισιόν θα πρέπει να λάβει υπόψη της την πλειοψηφία των κρατών -μελών όταν θα συντάξει το νομοθετικό σχέδιο δράσης το οποίο θα το παρουσιάσει την Τρίτη 4η Οκτωβρίου.

Το non- paper της Κομισιόν για το φυσικό αέριο

Επί του παρόντος, βάσει του non-paper που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισόν, η πρόταση για πλαφόν αφορά αποκλειστικά την τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου — πρόταση την οποία απέρριψε η πλειοψηφία των κρατών -μελών στο έκτακτο συμβούλιο Ενέργειας της 9ης Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, η Κομισιόν προτείνει:

τη διαπραγμάτευση φθηνότερων τιμών με «αξιόπιστους» προμηθευτές αερίου μέσω αγωγών και με προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ).
την εισαγωγή νέου σημείου αναφοράς για το ΥΦΑ, προκειμένου να αποσυνδεθεί από το χρηματιστήριο του Άμστερνταμ (TTF) και αφήνει ανοιχτή τη δυνατότητα «προσωρινού» καθορισμού ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (κατά το υπόδειγμα της Ισπανίας).
Τα προβλήματα περί φυσικού αερίου δεν αναμένεται αναφέρουν σήμερα οι 27 στο Συμβούλιο Ενέργειας.

Ωστόσο εξελίξεις περί του θέματος αναμένεται να υπάρξουν στη συνάντηση που θα γίνει στις 6η και στις 7η Οκτωβρίου μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα , στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου Κορυφής.

Πάντως οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ αναμένεται να υιοθετήσουν σήμερα τρία έκτακτα μέτρα που εισηγήθηκε η Κομισιόν στις 14 Σεπτεμβρίου για να πέσουν οι τιμές της ενέργειας. Αναλυτικά τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

  • Μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας (με ευελιξία ως προς την υποχρεωτικότητα),
  • Θέσπιση ανώτατου ορίου στα έσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φθηνές πηγές
  • Έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης στα υπερκέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.