Quantcast
ΕΝΦΙΑ 2023: Ο νέος "οδηγός" για τα εκκαθαριστικά και τα SOS που πρέπει να γνωρίζετε - enikonomia.gr
share

ΕΝΦΙΑ 2023: Ο νέος “οδηγός” για τα εκκαθαριστικά και τα SOS που πρέπει να γνωρίζετε

δημοσιεύτηκε:

Το Σαββατοκύριακο (29-30 Απριλίου) αναμένεται να αναρτηθούν στο myAADE τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών ακινήτων.

Πάντως τα εν λόγω εκκαθαριστικά θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Τους φορολογούμενους που θα πληρώσουν φέτος το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ που κατέβαλαν πέρυσι διότι δεν υπήρξε καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2022.
  • Τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα καταβάλουν μειωμένο κατά 50% το ποσό του ΕΝΦΙΑ ή ακόμη και μηδενικό λόγω εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
  • Τους πολίτες που θα πληρώσουν περισσότερο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους σε σχέση με το 2022 επειδή απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία), που τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους και που δήλωσαν στους δήμους τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους στο Ε9.
  • Τον μικρότερο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για τους  πολίτες που προχώρησαν το 2022 σε πώληση ακινήτων ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά και τα εγγόνια τους, εκμεταλλευόμενοι το ευνοϊκό καθεστώς που προβλέπει αφορολόγητο όριο 800.000 ευρώ.
  • Τη μείωση / τη μηδενική καταβολή του  ΕΝΦΙΑ για τα νοικοκυριά  που έχουν 3 εξαρτώμενα τέκνα και άνω, αλλά και για  τους πολίτες  που έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Ο “οδηγός” για τον φετινό ΕΝΦΙΑ

Επίσης οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν για το νέο ΕΝΦΙΑ τα εξής:

1.Eκκαθαριστικό: Πού θα το βρείτε -Βήμα- βήμα η διαδικασία

Για να εκτυπώσουν οι υπόχρεοι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να ακολουθήσουν την παρακάτω διαδικασία:

  • Αρχικά θα πρέπει να επισκεφτούν την σελίδα του myAADE  με τους κωδικούς taxιsnet και μετά να πατήσουν εδώ
  • Πρέπει να κλικάρουν στο παράθυρο «Εφαρμογές»
  • Εν συνεχεία θα πρέπει να κλικάρουν στην επιλογή «Πολίτες»
  • Κατεβαίνουν στο γράμμα Δ στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
  • Εκεί ανοίγει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9 και μετά βάζουν τους κωδικούς taxisnet και μπαίνουν στην εφαρμογή
  • Επιλέγουν το έτος 2023 και βλέπουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2023

2.Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του νέου ΕΝΦΙΑ

Οι κερδισμένοι

Α. Μείωση κατά 50% στον ΕΝΦΙΑ

Μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% θα έχουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων που πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ.  Ωστόσο αυτό είναι  προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματά της ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με 2 εξαρτώμενα τέκνα.

Β. Η απαλλαγή

Από την υποχρέωση καταβολής του  ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται τα τα νοικοκυριά  που έχουν 3 εξαρτώμενα τέκνα και άνω αλλά και οι πολίτες που έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Οι χαμένοι

Χαμένοι του φετινού ΕΝΦΙΑ είναι οι φορολογούμενοι που το 2022:

  • Απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία).
  • Απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά.
  • Εμφάνισαν στους δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους.
  • Τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους. Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί φέτος στη μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων όπως αυτή θα δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ε9 έως το τέλος Μαρτίου 2023.
  • Όσοι δεν είχαν δηλώσει στο Ε9 την πραγματική εικόνα των ακινήτων τους και τη δήλωσαν μετά την υποβολή της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους

Σημείωση: Οι παραπάνω θα δουν φέτος φουσκωμένο τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

3. Οι  τέσσερις τρόποι για την εξόφληση του φόρου

Με τέσσερις τρόπους μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων εξοφλήσουν τον φετινό ΕΝΦΙΑ. Αναλυτικά:

1ος τρόπος: Χωρίς έκπτωση η εφάπαξ καταβολή του φόρου.

20ς τρόπος: Η καταβολή του φόρου σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις . Αναλυτικά:

  • Έως την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023 καταβάλλεται η 1η δόση
  • Έως την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023 πληρώνεται η 2η δόση
  • Έως τις 31 Ιουλίου 2023 εξοφλείται 3η δόση
  • Έως την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023 πληρώνεται η 4η δόση
  • ‘Εως την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 καταβάλλεται η 5η δόση
  • Έως την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023 εξοφλείται η 6η δόση.
  • Έως την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023 πληρώνεται η 7η δόση
  • Εως την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023 καταβάλλεται η 8η δόση
  • Έως την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024 εξοφλείται η 9η δόση
  • Έως την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 καταβάλλεται η 10η δόση.

3ος τρόπος: Η εξόφληση του φόρου μέσω πιστωτικής κάρτας σε 12 δόσεις. Σε αυτήν την περίπτωση ο ΕΝΦΙΑ εξοφλείται από την τράπεζα και μετά ο πελάτης καταβάλει τα χρήματα σε 12 δόσεις.

4ος τρόπος: Η ένταξη της οφειλής του ΕΝΦΙΑ στην πάγια ρύθμιση σε έως 24 δόσεις με επιτόκιο. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα  πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ σε έως 12 δόσεις θα έχουν μια επιβάρυνση με τόκο δηλαδή το επιτόκιο θα φτάνει περίπου στο 4,5% ενώ στις 24 δόσεις θα επιβαρυνθούν με ετήσιο επιτόκιο άνω του 6%. Για να ενταχθεί κάποιος στην πάγια ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Παράλληλα επισημαίνεται πως όσοι επιθυμούν να εντάξουν τον ΕΝΦΙΑ σε 12 ή 24 δόσεις θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση μαζί με υπεύθυνη δήλωση. Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ

4.Τι πρέπει να κάνετε εάν διαπιστώσετε λάθη στα στοιχεία των ακινήτων

Μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή μετά το Σαββατοκύριακο αναμένεται να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία η πλατφόρμα του Ε9 του έτους 2023 για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9.

Σημειώνεται δε πως έως τις 30 Ιουνίου 2023 μπορούν να υποβάλουν εμπρόθεσμα τροποποιητική δήλωση Ε9 οι πολίτες που  διαπίστωσαν  κάποιο λάθος ή παράλειψη στα στοιχεία των ακινήτων τους. Η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2023 ο οποίος θα πρέπει να εξοφληθεί σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των 10 ευρώ μέχρι και τις  29 Φεβρουαρίου 2024.

5.  Επιστροφή φόρου: Τι  πρέπει να κάνουν όσοι  δεν έχουν χρέη σε ΑΑΔΕ ή ΕΦΚΑ και δεν θέλουν να συμψηφιστεί αυτή με τον ΕΝΦΙΑ

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν χρέη σε ΑΑΔΕ ή στον ΕΦΚΑ, περιμένουν να λάβουν επιστροφή από τη δήλωση φόρου εισοδήματος και δεν επιθυμούν να συμψηφιστεί αυτή με τον ΕΝΦΙΑ μπορούν να κάνουν τα εξής:

α. Να υποβάλουν μέχρι αύριο Τετάρτη, 26 Απριλίου τη φορολογική τους δήλωση:

  • Επιστροφές φόρου θα γίνουν ξανά την Παρασκευή 28 Απριλίου στους πολίτες που υποβάλουν μέχρι αύριο Τετάρτη τη  φορολογική τους δήλωση.
  • Επιστροφές φόρου  από δηλώσεις, που θα υποβληθούν από την Πέμπτη και μετά θα συμψηφιστούν με οφειλές από ΕΝΦΙΑ.

β. Αρχικά  θα πρέπει να περιμένουν  να εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά του  ΕΝΦΙΑ,  μετά  θα πρέπει να πληρώσουν τον Φόρο και έπειτα  να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση.

 

 

 

 

 

.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.