Quantcast
ΕΝΦΙΑ 2024: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον νέο «λογαριασμό» σας και ποιες εφαρμογές Ε9 της ΑΑΔΕ θα είναι εκτός λειτουργίας - enikonomia.gr
share

ΕΝΦΙΑ 2024: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον νέο «λογαριασμό» σας και ποιες εφαρμογές Ε9 της ΑΑΔΕ θα είναι εκτός λειτουργίας

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται ο νέος «λογαριασμός» του ΕΝΦΙΑ για 6.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων. Για το θέμα αυτό μίλησε σήμερα  στο MEGA ο φοροτεχνικός, Μιχάλης Αντωνόπουλος στο MEGA. «Όπως ξέρουμε ο ΕΝΦΙΑ κλείδωσε χθες το βράδυ. Από σήμερα ξεκινάει η διαδικασία εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ και σιγά -σιγά θα αναρωτούνται τα εκκαθαριστικά  των ιδιοκτητών ακινήτων. Και μέχρι τέλη Μαρτίου θα έχουν αναρτηθεί όλα τα εκκαθαριστικά. Από εκεί και πέρα έχουμε την υποχρέωση να πληρώσουμε την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ από τέλη Απριλίου .Φέτος οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ θα είναι 11 αντί 10 που ήταν μέχρι πρότινος » σημείωσε ο κ. Αντωνόπουλος.

Εν συνεχεία ρωτήθηκε εάν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν φέτος λιγότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι επειδή αυξάνεται ο αριθμός δόσεων εξόφλησης του. Όχι αυτό δεν θα συμβεί απάντησε και πρόσθεσε πως η δόση του φόρου θα είναι λιγότερη  αλλά το συνολικό ποσό θα είναι το ίδιο.

Και μίλησε για το θέμα των τροποποιητικών δηλώσεων. «Όταν βγουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ, τότε  θα μπορούμε να κάνουμε τροποποίηση, απλά έχουμε πρόστιμο » είπε και επανέλαβε πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση μόλις αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά και από εκεί πέρα θα υπάρχει ένα πρόστιμο. Οπότε θα κάνουμε την μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ για να διορθωθεί και να πληρώσουμε το σωστό ποσό  του φόρου που μας αναλογεί» τόνισε. 

«Yπήρχε τεράστιο πρόβλημα και με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια. Γιατί πάρα πολλοί τα έκαναν μέσα στην μέση της χρονιάς οπότε δεν πήραν ολόκληρη την έκπτωση του 10% του ΕΝΦΙΑ  και άλλοι δεν είχαν ασφαλίσει το οίκημα τους και για τις 3  συνθήκες (σεισμό, πυρκαγιά  και πλημμύρα).  Οπότε και αυτοί δεν μπόρεσαν  να υπαχθούν και να πάρουν την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ .Γενικά υπήρξε ένα πρόβλημα » είπε μεταξύ άλλων. Μάλιστα στην απόφαση τονίζεται  πως ειδικά για φέτος η κατοικία θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη για 900 ευρώ το τετραγωνικό αντί 1.000 ευρώ το τετραγωνικό που έχει οριστεί.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Ε9: Ποιες εφαρμογές της ΑΑΔΕ είναι εκτός λειτουργίας σήμερα

Υπενθυμίζεται πως η   ΑΑΔΕ αναφέρει σε ανακοίνωση της πως ενόψει της έναρξης των εργασιών για την εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2024, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενημερώνει για τα παρακάτω:

Η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2024 δε θα είναι διαθέσιμη από το Σάββατο 9 Μαρτίου και μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης – ανάρτησης των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ 2024 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2024.

⦁ Η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) 2025, δεν θα είναι διαθέσιμη το Σάββατο 9 Μαρτίου, μεταξύ 11:00 και 15:00.

⦁ Όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου (όπως το Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010-2023), θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.