Quantcast
ΕΝΦΙΑ: Μέχρι τις 7 Απριλίου θα λάβετε τα νέα ραβασάκια-Τι πρέπει να γνωρίζετε - enikonomia.gr
share

ΕΝΦΙΑ: Μέχρι τις 7 Απριλίου θα λάβετε τα νέα ραβασάκια-Τι πρέπει να γνωρίζετε

δημοσιεύτηκε:

Μέχρι τις 7 Απριλίου αναμένεται να λάβουν τα νέα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ  οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Aυτό αφορά περισσότερους από 7.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν συνολική αξία ακίνητης περιουσίας ύψους 800 δισ. ευρώ και οι οποίοι θα πρέπει να επισκεφτούν την εφαρμογή   «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) με τους προσωπικούς λογαριασμούς Taxisnet προκειμένου να αντλήσουν την ταυτότητα πληρωμής με το συνολικό ποσό του Φόρου και τις μηνιαίες δόσεις που αντιστοιχούν. Σημειώνεται δε πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να αποπληρώσουν φέτος τον ΕΝΦΙΑ είτε εφάπαξ  χωρίς έκπτωση είτε σε 11 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Απριλίου και την τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025.

Οι κερδισμένοι

Έκπτωση θα έχουν φέτος ορισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων ενώ κάποιοι άλλοι δεν θα πληρώσουν τίποτα. Αναλυτικά:

Α. Έκπτωση

Μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 10% θα έχουν φέτος τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους  για φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα)  σε ασφαλιστική επιχείρηση εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος. Η έκπτωση αυτή δίνεται εφόσον η ασφάλιση καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου.

Ως αξία του ακινήτου, για τις ανάγκες εφαρμογής του πρώτου εδαφίου, λαμβάνεται η αξία ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου, η οποία δεν μπορεί να υπολείπεται των 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Προϋπόθεση για την εφαρμογή του παρόντος είναι η ασφάλιση να αφορά το προηγούμενο έτος με διάρκεια τουλάχιστον τριών (3) μηνών. Αν η διάρκεια της ασφάλισης του πρώτου εδαφίου είναι μικρότερη του 1 έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να έχουν έκπτωση 50% % στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις :

  • Να μην ξεπερνάει  τις 9.000 ευρώ το συνολικό οικογενειακό εισόδημα του φορολογικού έτους για το οποίο υποβλήθηκαν οι πιο πρόσφατες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Το ποσό είναι προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Να μην ξεπερνάει τα 150 τ.μ. το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων που κατείχαν την 1η-1-2024.
  • Να μην ξεπερνάει τα 85.000 ευρώ η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που κατείχαν την 1η-1-2024 οι άγαμοι, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Β. Η απαλλαγή

Από την υποχρέωση καταβολής του ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται πλήρως  φέτος οι τρίτεκνες οικογένειες ή πολύτεκνες ή οικογένειες που περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και που πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

α) Να μην ξεπερνάει τα 12.000 ευρώ το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του φορολογικού έτους για το οποίο υποβλήθηκαν οι πιο πρόσφατες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Το ποσό αυτό είναι προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Να μην ξεπερνάει τα 150 τ.μ. το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων.

Για τον προσδιορισμό των δικαιούχων των παραπάνω απαλλαγών θα ληφθούν υπόψη τα δεδομένα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2022 που υποβλήθηκαν πέρυσι (τα δεδομένα των πιο πρόσφατα υποβληθεισών δηλώσεων).

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.