Quantcast
ΕΝΦΙΑ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα νέα εκκαθαριστικά-Τι θα αλλάξει το 2025 - enikonomia.gr
share

ΕΝΦΙΑ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα νέα εκκαθαριστικά-Τι θα αλλάξει το 2025

δημοσιεύτηκε:

Μέχρι τις 10 Απριλίου αναμένεται να αναρτήσει η ΑΑΔΕ στο taxinsnet τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών ακινήτων. Μετά οι υπόχρεοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα για να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό του Φόρου:

  • Αρχικά θα πρέπει να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ”  aade.gr”.
  • Mετά θα πρέπει να κλικάρουν στο πεδίο «Είσοδος στην Εφαρμογή» και να πληκτρολογήσουν τους προσωπικούς κωδικούς Taxisnet.
  • Εισέρχονται στην εφαρμογή της Περιουσιακής Κατάστασης και επιλέγουν αριστερά τη χρονιά που θέλουν.
  • Λίγο πιο κάτω, στο πεδίο «Εκτυπώσεις» θα πρέπει να κλικάρουν  στο «Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίες εκκαθάρισης» για το 2024, στο οποίο αναγράφεται το ποσό και οι δόσεις που πρέπει να καταβληθούν σε συγκεκριμένες προθεσμίες.
  • Έπειτα θα κατέβει στον browser ένα αρχείο pdf, το οποίο οι πολίτες μπορούν να εκτυπώσουν.

ΕΝΦΙΑ: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις δόσεις

Ενώ όσον αφορά στον τρόπο που μπορούν να εξοφλήσουν φέτος τον ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων επισημαίνεται πως ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ  χωρίς έκπτωση  είτε σε 11 δόσεις με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 30 Απριλίου και την τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025. Σημειώνεται δε πως ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος με αυτόν του 2023 για όσους δεν είχαν μεταβολή στην περιουσιακή του κατάσταση καθώς οι αντικειμενικές αξίες που υπολογίζεται ο φόρος των ακινήτων παραμένουν αμετάβλητες.

Μεταξύ άλλων οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα  πρέπει να γνωρίζουν για το νέο ΕΝΦΙΑ τα εξής:

Η απαλλαγή

Από την υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται για 3 χρόνια όσοι έχουν  κτίρια που βρίσκονται σε περιοχές που υφίστανται φυσικές καταστροφές (περιοχές που από την 1η Ιουλίου 2023 και εφεξής, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας) απαλλάσσονται για τρία χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Διευκρινίζεται πως αυτό αφορά τα κτίρια που έχουν καταστραφεί, έχουν καταστεί ετοιμόρροπα ή ακατάλληλα για χρήση.

Επίσης απαλλαγή 100% από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ έχουν οι οικογένειες που έχουν 3  εξαρτώμενα τέκνα και άνω αλλά και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ. Ωστόσο αυτό είναι προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  •  Δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων

Ποιοι θα έχουν μείωση

Μειωμένο λογαριασμό ΕΝΦΙΑ θα έχουν οι πολίτες:

  • που πούλησαν το 2023 κάποιο ακίνητο ή μεταβίβασαν κάποιο οίκημα.
  • που ασφάλισαν το 2023 το ακίνητο τους για φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα). Διευκρινίζεται πως έκπτωση 10% θα έχουν όσοι έχουν κάνει την παραπάνω ασφάλεια για το σύνολο του 2023. Μάλιστα η έκπτωση είναι αναλογική για κάθε μήνα ασφάλισης με ελάχιστο χρονικό διάστημα τους 3 μήνες
  • που έχουν χαμηλά εισοδήματα και η αξία της ακίνητης περιουσίας τους είναι σε χαμηλά επίπεδα . Οπότε αυτό σημαίνει πως ο ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος κατά 50% ή και 100%.

Ποιοι θα πληρώσουν υψηλότερο ΕΝΦΙΑ

Υψηλότερο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν φέτος σε σχέση με πέρυσι οι πολίτες που  το 2023:

  • απέκτησαν ακίνητο
  • διόρθωσαν  στο Ε9 την εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης
  • Είχαν αύξηση στο εισόδημα τους. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κατά 50% ή κατά 100%
  • Άλλαξε η οικογενειακή τους κατάσταση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη μερική ή την ολική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Τι θα αλλάξει του χρόνου

Αλλαγές θα υπάρξουν το 2025 στην αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ καθώς αυτός θα εξοφλείται σε 12 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να πρέπει να πληρωθεί στα τέλη Μαρτίου και την  τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.