Quantcast
ΕΝΦΙΑ: Τι θα ισχύσει για την έκπτωση 10% στα ασφαλισμένα ακίνητα - enikonomia.gr
share

ΕΝΦΙΑ: Τι θα ισχύσει για την έκπτωση 10% στα ασφαλισμένα ακίνητα

δημοσιεύτηκε:

Σχέδιο για την επιπλέον έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ που θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα ασφαλίζουν το οίκημά τους έναντι φυσικών καταστροφών (σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές), φαίνεται  πως επεξεργάζεται το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Αυτό αναμένεται να εφαρμοστεί για τον ΕΝΦΙΑ του 2024 και να ισχύσει για τους πολίτες που έχουν ήδη ασφαλίσει έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022 τα σπίτια τους από τους κινδύνους. Αυτό  πρακτικά σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα ασφαλίσουν τα σπίτια τους το 2024 θα έχουν έκπτωση στον φόρο ακινήτων το 2025.

Ευνοημένοι θα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν στεγαστικά δάνεια. Αυτό συμβαίνει επειδή η ασφάλιση των κατοικιών είναι υποχρεωτική για τους δανειολήπτες. Η έκπτωση αυτή αναμένεται να αφορά στον κύριο φόρο αλλά και τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ .

Παραδείγματα

Παρακάτω παρατίθενται δύο σχετικά παραδείγματα για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ:

  • Ένας  ιδιοκτήτης ακινήτου πληρώνει σήμερα ΕΝΦΙΑ 120 ευρώ για το οίκημά του. Εάν όμως ασφαλίσει το σπίτι του για φυσικές καταστροφές, τότε το ειδοποιητήριο του ΕΝΦΙΑ μειώνεται σε 108 ευρώ.
  • Ένας ιδιοκτήτης ακινήτου πληρώνει σήμερα ΕΝΦΙΑ 201 ευρώ. Εάν όμως ασφαλίσει την οικία του για φυσικές καταστροφές τότε το ποσό αυτό θα περιοριστεί σε 189 ευρώ
  • ‘Ενας φορολογούμενος με δυο κατοικίες πληρώνει σήμερα ΕΝΦΙΑ 750 ευρώ. Εάν τις  ασφαλίσει, τότε η φορολογική του επιβάρυνση θα μειωθεί στα 675 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.