Quantcast
Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης: Έρχεται ο "big brother" όλων της ακινήτων της χώρας-Τι είναι και πώς θα λειτουργεί - enikonomia.gr
share

Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης: Έρχεται ο “big brother” όλων της ακινήτων της χώρας-Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται ο “big brother” όλων της ακινήτων της χώρας.

Πρόκειται για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη του οποίου τη λειτουργία ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός στην επίσημη παρουσίαση του έργου, που  έγινε παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης τίθεται άμεσα σε δοκιμαστική λειτουργία. Μέσα στο έτος θα μπει σε παραγωγική λειτουργία και θα εμπλουτίζεται διαρκώς» συμπλήρωσε και εξήγησε τον τρόπο  με τον οποίο λειτουργεί ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης.  «Αλλάζουμε τον τρόπο που δουλεύουν όλοι οι μηχανικοί που ασχολούνται με την αδειοδότηση κάθε είδους έργου. Διευκολύνουμε τη δουλειά των μηχανικών. Δίνουμε εργαλεία στις επιχειρήσεις με στοιχεία που θα έκαναν μέρες να ενσωματώσουν, εβδομάδες να βρουν, μήνες να πειστούν ότι είναι θεσμικά ασφαλή. Δίνουμε στους πολίτες πληροφορίες που τους λύνουν τα χέρια να κάνουν ορθολογικές επιλογές, που κάνουν πιο απλή και πιο γρήγορη τη δουλειά όλων, που εξοικονομούν πόρους, που κερδίζουν χρόνο. Και παράλληλα ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης συμβάλει και στην αποδοτικότητα κάθε αρμόδιου δημόσιου φορέα» σημείωσε. 

 

Ο κ. Στασινός χαρακτήρισε σημείο-κλειδί στον σχεδιασμό και την ολοκλήρωση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη όχι μόνο την ενσωμάτωση υφιστάμενων δεδομένων αλλά τη διαλειτουργικότητα με άλλα πληροφοριακά συστήματα, είτε του ΤΕΕ, όπως το σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών e-Άδειες και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου είτε άλλων φορέων, όπως το υπουργείο Οικονομικών, το Κτηματολόγιο και πολλά άλλα που ήδη υπάρχουν, αλλά και νέα που τώρα δημιουργούνται. Τέτοια έργα είναι το Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» και η Ψηφιοποίηση των Αρχείων της Πολεοδομικής Πληροφορίας, δηλαδή του συνόλου των οικοδομικών αδειών της χώρας.

«Στην πραγματικότητα, μέσα από το έργο του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, αποτυπώνουμε όλες τις θεσμικές γραμμές, τα όρια, τις προϋποθέσεις, του πολεοδομικού σχεδιασμού. Αυτό που θέλαμε να πετύχουμε εξαρχής», υπογράμμισε. «Πάνω στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη θα μπορούν να κλειδώσουν τόσα άλλα συστήματα και εργαλεία και με την πρόοδο που υπάρχει ήδη στα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης», σύμφωνα με τον κ. Στασινό. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ διαβεβαίωσε ότι «σε 2-3 χρόνια από σήμερα, ένας μηχανικός θα μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε στη γη, σε οποιαδήποτε ώρα, να μπαίνει στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και μετά στο e-Άδειες και να τελειώνει με την έκδοση οικοδομικής -και ιδανικά κάθε άλλης- άδειας».

Διευκρινίσεις για τη λειτουργία της πλατφόρμας 

Για το θέμα αυτό μίλησε και στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο κ. Στασινός. Όπως είπε ο κ. Στασινός, ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να μπει σε έναν χάρτη από τον υπολογιστή του ώστε να εντοπίσει κάποιο οικόπεδο και να δει τους όρους δόμησης, τις χρήσεις γης, όλες τις γραμμές π.χ. Natura, αρχαιολογικές, δασικές, που μπορεί να υπάρχουν στο ακίνητο. Επομένως θα υπάρχουν όλα τα δεδομένα που χρειάζεται κάποιος για να βγάλει μία άδεια. Μια διαδικασία που σήμερα ολοκληρώνεται μέσα σε διάστημα μηνών ή και ετών για να είναι κάποιος σίγουρος τι χτίζει και πού.

Επίσης κάποιος μπορεί να κάνει αναζήτηση. Αν θέλει να ανοίξει ένα καφενείο ή ένα σούπερ μάρκετ και εστιατόριο, μπορεί να αναζητήσει με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, τους όρους δόμησης αλλά και τις αντικειμενικές αξίες στις περιοχές όπου μπορεί να ψάχνει και ποια ακίνητα είναι διαθέσιμα.

 

Μέσα από τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης το Εθνικό Μητρώο Υποδομών

Και αναφέρθηκε στο Εθνικό Μητρώο Υποδομών. «Σε δεύτερο επίπεδο, μέσα από τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, δηλαδή ένα πληροφοριακό σύστημα, και πάλι με γεωχωρική αναφορά, όπου θα αποτυπωθούν από όλη τη δημόσια διοίκηση και τους δημόσιους φορείς, όλες οι δημόσιες υποδομές, όπως γέφυρες, έργα οδοποιίας, αντιπλημμυρικά, ύδρευσης-άρδευσης-αποχέτευσης, δημόσια κτίρια και πολλά άλλα», επεσήμανε στην επίσημη παρουσίαση του έργου, που  έγινε παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το Εθνικό Μητρώο Υποδομών είναι μία πλατφόρμα, στην οποία θα καταχωρηθεί το σύνολο των υποδομών της χώρας (γέφυρες, φράγματα, άλλα δίκτυα) και θα αναφέρει εκτός του τι περιλαμβάνει η μελέτη για το τι και πότε κατασκευάστηκε και τα αντίστοιχα σχέδια και το πότε συντηρήθηκε είπε στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο πρόεδρος του ΤΕΕ και πρόσθεσε  «Εμείς αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ποιος έχει ευθύνη όταν καταρρέει μια υποδομή» .

 

Ακούστε το ηχητικό:

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.