Quantcast
Επίδομα στέγασης: Ποιοι θα λάβουν 70 ευρώ σε μηνιαία βάση και ποιοι 500 ευρώ - enikonomia.gr
share

Επίδομα στέγασης: Ποιοι θα λάβουν 70 ευρώ σε μηνιαία βάση και ποιοι 500 ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την καταβολή του επιδόματος στέγασης από τον ΟΠΕΚΑ στους δικαιούχους. Η καταβολή αυτή θα γίνει από τον Οργανισμό στις 31 Ιουλίου και θα αφορά τους δικαιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2023. Υπενθυμίζεται δε πως το ποσό του επιδόματος στέγασης ορίζεται ως ακολούθως:

  • Για τον δικαιούχο: 70 ευρώ το μήνα
  • Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα.

Το ανήλικο παιδί προσμετράται ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων, όσο και στον υπολογισμό του εισοδήματος. Η κλιμάκωση που επιλέχθηκε, δίνει έμφαση στο παιδί, με προφανή στόχο να προωθηθεί η γεννητικότητα, ενώ ειδική μέριμνα υπάρχει για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα.

Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα.

Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Ως ανώτατο όριο του επιδόματος στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Για τα μισθωτήρια στα οποία το ποσό του ενοικίου είναι μικρότερο των ανωτέρω ποσών, το ύψος του επιδόματος ανέρχεται έως του αντίστοιχου ποσού. Δεν γίνονται δεκτά μισθωτήρια με ποσό μικρότερο των 10 ευρώ.

Επίδομα στέγασης έως 500 ευρώ σε πυρόπληκτους

Θα εκδοθεί Κοινή υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση επιδότησης προσωρινής στέγασης  από 300 ευρώ  έως 500 ευρώ στους  πληγέντες  από τις πυρκαγιές του Ιουλίου του 2023, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Αυτή θα δοθεί με τη μορφή επιδότησης ενοικίου ή συγκατοίκησης, σε όσους η κύρια και μόνιμη κατοικία τους υπέστη βλάβες από την πυρκαγιά και χαρακτηρίστηκε, από τα κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, ως προσωρινά – μέχρι την επισκευή – ακατάλληλη για χρήση («κίτρινη») ή επικίνδυνη για χρήση («κόκκινη»).

Η επιδότηση προσωρινής στέγασης χορηγείται στους δικαιούχους, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας που διέμεναν στην πληγείσα κατοικία. Θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ το μήνα και θα δίνεται έως 2 χρόνια στους ιδιοκτήτες και για 6 μήνες στους ενοικιαστές. Όσοι πολίτες ενδιαφέρονται θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση εντός τριών μηνών από την έκδοση της σχετικής απόφασης, στην αρμόδια υπηρεσία της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, για τη χορήγηση της επιδότησης, επιλέγοντας είτε την επιδότηση ενοικίου, είτε την επιδότηση συγκατοίκησης . Σημειώνεται ότι η εκδοχή αυτή αφορά τις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος φιλοξενείται σε κατοικία συγγενικού ή φιλικού προσώπου για τις παραπάνω χρονικές περιόδους. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ως ημερομηνία έναρξης της επιδότησης ορίζεται είτε η ημερομηνία έναρξης της συγκατοίκησης, είτε η ημερομηνία έναρξης της μίσθωσης που αναγράφεται στην Απόδειξη Υποβολής Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και αφορά στη μίσθωση της νέας κατοικίας.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.