Quantcast
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιοι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ενισχύσεις και γιατί - enikonomia.gr
share

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιοι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ενισχύσεις και γιατί

δημοσιεύτηκε:

Δεν έχουν λάβει ακόμη κάποια ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών ορισμένοι επαγγελματίες και επιχειρηματίες για το εάν είναι δικαιούχοι των ενισχύσεων των 7 κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής ύστερα από τις ενστάσεις που υπέβαλαν για την απόρριψή τους από  τη χορήγηση των κρατικών δανείων.

Σημειώνεται δε πως η ομάδα εργασίας που ελέγχει τις σχετικές  αιτήσεις για να βοηθήσει τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της, ενώ πρόσφατα ένα μέλος της ομάδας αποχώρησε και ένα άλλο αντικαταστάθηκε από άλλο μέλος. Συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι θα αργήσουν να ενημερωθούν για το εάν θα πάρουν τελικά το κρατικό δάνειο ή όχι.

Οι ενστάσεις

Όσοι δικαιωθούν μετά την επανεξέταση των παραπάνω ενστάσεων, θα πάρουν το απαιτούμενο ποσό της  κρατικής ενίσχυσης  του μέτρου  και θα πρέπει να πληρώσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις από τον Ιούνιο με  κουρεμένα ποσά  έως και  75%.

Υπενθυμίζεται πως οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί ελέγχονται με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι επιχειρήσεις και τα στοιχεία που έχει αποστείλει εγγράφως η ΑΑΔΕ περιέχονται στις βάσεις δεδομένων της.

Οι αιτήσεις που έχουν απορριφθεί για  τη λήψη των κρατικών δανείων, επανεξετάζονται ύστερα από φορολογικούς ελέγχους που έχουν γίνει σε βιβλία και στοιχεία ενώ διενεργούνται και άλλοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Εάν όμως από την επανεξέταση προκύψει η βασιμότητα του σχετικού αιτήματος, τότε ο φάκελος θα πρέπει να αποσταλεί στην ΑΑΔΕ για να επανεξεταστεί.  Μετά η ΑΑΔΕ  θα πρέπει να προχωρήσει σε  νέο αυτοματοποιημένο έλεγχο των προϋποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα στοιχεία που έχει δηλώσει η επιχείρηση στη φορολογική διοίκηση, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στις αποφάσεις περί πραγματοποίησης διασταυρώσεων και διενέργειας φορολογικού ελέγχου.

Εάν από τον αυτοματοποιημένο έλεγχο προκύψει ότι η επιχείρηση δικαιούται τη χορήγηση της ενίσχυσης  τότε θα δημιουργηθεί μια συγκεντρωτική και αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των δικαιούχων και το δικαιούμενο ποσό. και το υπουργείο Οικονομικών θα  καταβάλει το απαιτούμενο ποσό της  ενίσχυσης.

Η επιστροφή του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής θα γίνει με το ίδιο καθεστώς που ίσχυε για το μέτρο αυτό στο αρχικό στάδιο δηλαδή σε έως 96 δόσεις και με «κούρεμα» της αρχικής οφειλής. Ως περίοδος χάριτος ορίζεται το χρονικό διάστημα από την καταβολή της ενίσχυσης έως τις  31 Μαΐου 2023.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.