Quantcast
Επιστροφές φόρου: Ρεκόρ με 1,7 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2023 - Τι θα αλλάξει και από πότε - enikonomia.gr
share

Επιστροφές φόρου: Ρεκόρ με 1,7 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2023 – Τι θα αλλάξει και από πότε

δημοσιεύτηκε:

Ρεκόρ κατέγραψαν οι επιστροφές φόρων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 (Ιανουαρίου- Μαρτίου), όπως αυτό προκύπτει από σχετικά στοιχεία της  ΑΑΔΕ.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία της Αρχής, ξεπέρασαν τα 1,72 δισ. ευρώ οι επιστροφές φόρου στο πρώτο τρίμηνο του 2023  και υπερέβησαν κατά 39% τον στόχο του προϋπολογισμού για επιστροφές 1,354 δισ. ευρώ. Σημειώνεται δε πως οι επιστροφές αυτές αφορούν κυρίως στον ΦΠΑ.

Τα στοιχεία για το πιστωτικό εκκαθαριστικό

Από τις 31 Μαρτίου 2023 έως σήμερα 3 στους 10 πολίτες που υπέβαλαν φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2022 και είχαν πιστωτικό εκκαθαριστικό έλαβαν τα χρήματα των επιστροφών τους.  Αναλυτικά:

  • Συνολικά 23.659 πιστωτικά σημειώματα προέκυψαν από τις 110.267 φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί.
  • Το 76,86% των φορολογουμένων που έχει πιστωτικό εκκαθαριστικό έλαβε ήδη στους τραπεζικούς λογαριασμούς  του το ποσό των  5,2 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται  σε συνολικά 18.184 φορολογούμενους.

Η ΑΑΔΕ θα συνεχίσει με το ίδιο ρυθμό τις επιστροφές φόρου μέχρι το τέλος  της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Τι αλλάζει από τον επόμενο μήνα στις επιστροφές φόρων

Από τον επόμενο μήνα αναμένεται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την επιστροφή φόρων καθώς με διάταξη του υπουργείου Οικονομικών μειώνεται από 90 ημέρες  σε 45 ημέρες ο χρόνος εντός του οποίου η φορολογική διοίκηση θα εξετάζει τα αιτήματα επιστροφής φόρου. Αυτά αφορούν στο φορολογικό έτος ή τα φορολογικά έτη για τα οποία οι εκδότες εφαρμόζουν αποκλειστικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ

Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ για τις επιστροφές φόρων προβλέπει τα εξής:

  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.
  • Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

 

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.