Quantcast
Κτηματολόγιο: Έρευνα για τυχόν νόθευση μελετητικών υπηρεσιών κτηματογράφησης - enikonomia.gr
share

Κτηματολόγιο: Έρευνα για τυχόν νόθευση μελετητικών υπηρεσιών κτηματογράφησης

δημοσιεύτηκε:

Η  Επιτροπή Ανταγωνισμού ανέθεσε κατά προτεραιότητα σε εισηγητή την υπόθεση εξέτασης πιθανών αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών νόθευσης διαγωνισμών στην αγορά μελετητικών υπηρεσιών κτηματογράφησης και υποστηρικτικών υπηρεσιών για τη δημιουργία εθνικού Κτηματολογίου.

Όπως αναφέρει η επιτροπή σε ανακοίνωσή της, την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023, εξέτασε, κατά προτεραιότητα και ανέθεσε σε αρμόδιο εισηγητή, την αυτεπάγγελτη έρευνα στην αγορά μελετητικών υπηρεσιών κτηματογράφησης και υποστηρικτικών υπηρεσιών για τη δημιουργία εθνικού κτηματολογίου αναφορικά με τυχόν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές νόθευσης διαγωνισμών και γενικότερα να διαπιστωθεί εάν λειτουργεί ο ανταγωνισμός στην συγκεκριμένη αγορά. Δηλαδή εάν υπήρξαν συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων (συμφωνίες, αποφάσεις ενώσεων ή εναρμονισμένες πρακτικές) που έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα τον περιορισμό του ανταγωνισμού και εάν υπήρξε καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης έρευνας, η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού διεξήγαγε αιφνιδιαστικούς επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις του κλάδου (Νοέμβριος 2021 και Νοέμβριος 2022), μετά έστειλε επιστολές παροχής στοιχείων (Νοέμβριος 2021 και Δεκέμβριος 2022) και διενήργησε ανωμοτί καταθέσεις (Ιούνιος 2023).

Η ανάθεση σε εισηγητή επιταχύνει τις διαδικασίες για τη λήψη απόφασης, ωστόσο δεν προδικάζει το περιεχόμενο της εισήγησης ή της απόφασης της επιτροπής.

Τέλος, η επιτροπή σημειώνει ότι ο χρόνος εξέτασης κάθε υπόθεσης εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από την πολυπλοκότητά της, τον όγκο του διοικητικού φακέλου, καθώς και τον αριθμό και το βαθμό συνεργασίας των ελεγχόμενων επιχειρήσεων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.