Quantcast
Στο υπουργείο Εργασίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο τραπέζι το πέναλτι 30% και η συνταξιοδότηση όσων έχουν χρέη - enikonomia.gr
share

Στο υπουργείο Εργασίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο τραπέζι το πέναλτι 30% και η συνταξιοδότηση όσων έχουν χρέη

δημοσιεύτηκε:

Τη διάταξη του νομοσχεδίου για την κατάργηση του πέναλτι 30% στους εργαζόμενους συνταξιούχους αλλά και πώς θα μπορούν να πάρουν σύνταξη όσοι έχουν χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να συζητήσουν μεταξύ άλλων σήμερα στις 5.30 μ.μ. ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρώτου στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Το εν λόγω νομοσχέδιο θα κατατεθεί αύριο, Τετάρτη στη Βουλή.

Για το “πέναλτι” των εργαζόμενων συνταξιούχων είχε μιλήσει πρόσφατα ο κ. Γεωργιάδης και είχε αφήσει εμμέσως ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει  ένα ανώτατο όριο του φόρου στα 413 ευρώ σε μηνιαία βάση . «Σκεφτόμαστε να έχουμε ένα κατώτατο όριο, δηλαδή μέχρι ένα εισόδημα να μην πληρώνει καθόλου ο συνταξιούχος» είχε επισημάνει.

«Το κλειδί θα είναι ένα: Σήμερα έχεις το 30% παρακράτησης της σύνταξης σου. Το 10% που θα μπει στο εισόδημα, δεν θα επιτρέπεται ποτέ να ξεπερνάει το 30% που πλήρωνες πριν, με τη σύνταξη» απάντησε και ανέφερε πως « υπάρχει ένα μικρό κομμάτι συνταξιούχων που επειδή κατάφερε να βρει δουλειές με πολύ υψηλές αποδοχές (πχ ως σύμβουλοι σε τράπεζες /σε επιχειρήσεις, υπεύθυνοι ασφαλείας κλπ), με το 10% μπορεί να πλήρωναν παραπάνω απ’ ότι πριν, με το 30% της σύνταξης, γιατί έχουν πολύ υψηλό μισθό. Άρα εκεί μπαίνει φρένο. Δεν μπορεί να αδικηθεί κανένας » είχε συμπληρώσει και είχε τονίσει  πως «έχουμε υπολογίσει ότι το 84% των συνταξιούχων θα δει πολλή αύξηση. Το 20% με 25% της σύνταξής του θα αυξηθεί κατά 25%, δηλαδή λόγω της αφαίρεσης του 30%, και στο υπόλοιπο 16% θα είναι περίπου τα ίδια» .

Συνταξιοδότηση όσων έχουν χρέη

Στο τραπέζι της συνάντησης αναμένεται να βρεθεί και το θέμα των ασφαλισμένων ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν χρέη πάνω από 20.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ και θέλουν να συνταξιοδοτηθούν.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ μέχρι 30.000 ευρώ, έχουν μια περιουσία από ένα όριο και κάτω και θα δώσουν άδεια για να αρθεί το τραπεζικό απόρρητο  τους θα μπορούν να πάρουν σύνταξη, είχε πει πρόσφατα ο κ. Γεωργιάδης. Υπενθυμίζεται πως το όριο αυτό σήμερα είναι στα 20.000 ευρώ.  Ενώ το όριο αυτό για τους αγρότες που έχουν χρέη αυξάνεται στα 10.000 ευρώ από 6.000 ευρώ που είναι σήμερα.

Σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας, ο συμψηφισμός της οφειλής κάτω των 20.000 ευρώ με τμήμα σύνταξης θα γίνεται σε 60 δόσεις, όπως ισχύει σήμερα  ώστε η δόση να μην υπερβαίνει τα 50 ευρώ τον μήνα και θα παρακρατείται από την υπόλοιπη σύνταξη που δικαιούται ο ασφαλισμένος οφειλέτης.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.