Quantcast
Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: "Κλείδωσε" η διάταξη - Το ύψος της έξτρα εισφοράς και το ανώτατο όριο - enikonomia.gr
share

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: “Κλείδωσε” η διάταξη – Το ύψος της έξτρα εισφοράς και το ανώτατο όριο

δημοσιεύτηκε:

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατάργηση του πέναλτι του 30% στους εργαζόμενους  συνταξιούχους, τις απλοποιήσεις στην ψηφιακή κάρτα εργασίας αλλά και ρυθμίσεις για τους οφειλέτες των ταμείων που θέλουν να πάρουν σύνταξη.

«Το νομοσχέδιο μας βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Τετάρτη και εισάγεται στη Βουλή αμέσως μετά τις θερινές διακοπές » τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ και πρόσθεσε πως αυτό θα περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω.

Για την κατάργηση του πέναλτι του 30% των εργαζομένων συνταξιούχων

«Τα έσοδα που έχεις πληρώσει μόνος σου θα τα παίρνεις στο ακέραιο και για αυτά δεν θα πληρώσεις ούτε εισφορές στον ΕΦΚΑ. Είναι δικά σου  λεφτά -τα δούλεψες » είπε αναφερόμενος στο θέμα της σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων.

Και ξεκαθάρισε πως θα υπάρχει κάποια εισφορά για τα χρήματα που θα εισπράττει ο συνταξιούχος από την εργασία του . « Για τα άλλα που είναι η δύναμη του κράτους, θα δώσεις και εσύ κάτι για να μπορεί να αντέξει ο φορολογούμενος και να μην πέσει έξω το κράτος »  τόνισε με έμφαση και ανέφερε εμμέσως πως το ανώτατο όριο του φόρου θα είναι τα 413 ευρώ.

« Σκεφτόμαστε να έχουμε ένα κατώτατο όριο, δηλαδή μέχρι ένα εισόδημα να μην πληρώνει καθόλου ο συνταξιούχος. Ακόμη είμαστε στη διάρκεια της επεξεργασίας  .Προσπαθούμε να κάνουμε την άσκηση και να μην αισθανθεί κανένας αδικημένος. Εμένα αυτό που με νοιάζει είναι: ο συνταξιούχος που θέλει να εργαστεί να μην αισθάνεται ότι το κράτος τον κυνηγάει γιατί θέλει να εργαστεί .Αντιθέτως εάν θέλει ένας συνταξιούχος να εργαστεί γιατί θέλει να βελτιώσει το εισόδημα του, είναι απολύτως θεμιτό .Δεν είναι κακό να θες να βελτιώσεις το εισόδημα σου. Πολλοί συνταξιούχοι θέλουν να εργαστούν για ψυχολογικούς λόγους » συμπλήρωσε.

 Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν το ανώτατο όριο του φόρου θα είναι τα 413 ευρώ σε μηνιαία βάση.  «Το κλειδί θα είναι ένα: Σήμερα έχεις το 30% παρακράτησης της σύνταξης σου. Το 10% που θα μπει στο εισόδημα, δεν θα επιτρέπεται ποτέ να ξεπερνάει το 30% που πλήρωνες πριν, με τη σύνταξη» απάντησε και ανέφερε πως  « υπάρχει ένα μικρό κομμάτι συνταξιούχων που επειδή κατάφερε να βρει δουλειές με πολύ υψηλές αποδοχές  (πχ ως σύμβουλοι σε τράπεζες /σε επιχειρήσεις, υπεύθυνοι ασφαλείας κλπ), με το 10% μπορεί να πλήρωναν παραπάνω απ ‘ό,τι πριν, με το 30% της σύνταξης, γιατί έχουν πολύ υψηλό μισθό.  Άρα εκεί μπαίνει φρένο. Δεν μπορεί να αδικηθεί κανένας ».

«Έχουμε υπολογίσει ότι το 84% των συνταξιούχων θα δει πολλή αύξηση. Το  20% με 25% της σύνταξής του θα αυξηθεί κατά 25%,  δηλαδή  λόγω της αφαίρεσης του 30%, και στο υπόλοιπο  16% θα είναι περίπου τα ίδια» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Για την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Επίσης μίλησε για το θέμα της  ψηφιακής κάρτας εργασίας. «Για την επιχείρηση που θα εφαρμόσει αμέσως την ψηφιακή κάρτα εργασίας  χωρίς να είναι υποχρεωμένη – δεν έχει φτάσει η σειρά της σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της εννοώ – θα αφαιρείται η υποχρέωση μια σειράς ενεργειών στην ΕΡΓΑΝΗ, όπως είναι η προαναγγελία των υπερωριών , η δήλωση της αλλαγής του ωραρίου κλπ .Όλα αυτά  δεν θα έχει υποχρέωση να τα κάνει στο ΕΡΓΑΝΗ. Δεν θα έχει διότι εμείς θα παρακολουθούμε τα στοιχεία αυτά από την κάρτα »  υπογράμμισε.

Για τους ασφαλισμένους που έχουν  χρέη πάνω από 20.000 ευρώ και θέλουν να πάρουν σύνταξη

Τέλος αναφέρθηκε στους ασφαλισμένους που έχουν χρέη πάνω από 20.000 ευρώ και θέλουν να πάρουν σύνταξη. Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για το όριο των οφειλών που μπορεί να έχει ο ασφαλισμένος στον ΕΦΚΑ ώστε να λαμβάνει τη σύνταξή του, αυτό θα αυξηθεί μέχρι 30.000 ευρώ από τα 20.000 ευρώ που είναι σήμερα υπό τον όρο ότι θα έχει μια περιουσία από ένα όριο και κάτω και θα δώσει άδεια να αρθεί το τραπεζικό απόρρητο για να δούμε ότι δεν πλήρωνε τον ΕΦΚΑ επειδή πράγματι δεν έχει και όχι γιατί δεν θέλει να πληρώσει, είπε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.