Quantcast
Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Πότε θα καταργηθεί το "πέναλτι" - Τι σημαίνει αυτό για τους νεότερους ασφαλισμένους - enikonomia.gr
share

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Πότε θα καταργηθεί το “πέναλτι” – Τι σημαίνει αυτό για τους νεότερους ασφαλισμένους

δημοσιεύτηκε:

Για την κατάργηση του “πέναλτι” του 30% των εργαζομένων συνταξιούχων μίλησε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,  Άδωνις Γεωργιάδης σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1. «Ο σκοπός μου είναι άμεσα – το αργότερο μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου-  να έχουμε νομοθετήσει έναν άλλον τρόπο όσον αφορά την εργασία των συνταξιούχων» σημείωσε.

«Σήμερα εάν ένας συνταξιούχος κάνει έστω ένα ημερομίσθιο το μήνα, τότε ο ΕΦΚΑ του παρακρατά το 30% από τη σύνταξή του. Αυτό θα γίνει μηδέν. Και θα ορίσουμε ένα ποσοστό που θα δίνεται από το εισόδημα, το επιπλέον της συντάξεως – που θα δίνεται ως έκτακτη εισφορά υπέρ ΈΦΚΑ, ένα πολύ μικρότερο ποσό» σημείωσε.

Επίσης ρωτήθηκε πότε θα εφαρμοστεί το νέο μέτρο για τους εργαζόμενους συνταξιούχους. «Εάν ψηφιστεί το μέτρο μέσα στον Σεπτέμβριο, τότε θα εφαρμοστεί αμέσως μετά. Η εισφορά αυτή θα είναι λογικά μεταξύ  10% με 15%» απάντησε και ανέφερε πως «θα βάλουμε έναν κόφτη που θα λέει το εξής: Ότι η έκτακτη αυτή εισφορά, ποτέ δεν θα υπερβαίνει το 30% της σύνταξης».

Και συνέχισε λέγοντας πως «Υπάρχουν συνταξιούχοι που θέλουν να εργαστούν γιατί θέλουν να βελτιώσουν το εισόδημά τους, το οποίο είναι σεβαστό.  Γιατί μπορεί η σύνταξη να μην σου φτάνει να ζεις τη ζωή που θέλεις να ζεις. Και είναι απολύτως σεβαστό αυτό δεν μπορούμε να σου απαγορεύσουμε να ζεις τη ζωή σου καλύτερα. Και δεύτερον υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των συνταξιούχων που θέλουν να εργαστούν γιατί θέλουν να αισθάνονται ότι είναι χρήσιμοι» .

«Αυτή ήταν η κουβέντα που έγινε  στο παρελθόν  – όταν ο κ. Κατρούγκαλος είχε φτάσει τις κρατήσεις των εργαζομένων συνταξιούχων σχεδόν στο 70%. Τότε η ανεργία ήταν κοντά στο 20%, τώρα είναι στο 11%. Ωστόσο καμία φορά η ανεργία ήταν κάτω από το 11%. Άρα τώρα έχουμε μεγάλο περιθώριο να δώσουμε και στους συνταξιούχους – τότε ενδεχομένως να μην είχαμε. Τώρα υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στην αγορά εργασίας. Υπάρχουν πολλά επαγγέλματα που δεν μπορούν να βρουν οι επιχειρήσεις σε εργαζομένους. Υπάρχουν ειδικότητες που οι συνταξιούχοι  γνωρίζουν τη δουλειά και δεν μπορούν να την μάθουν σε έναν νεότερο. Άρα έχουμε περιθώριο να χωρέσουμε στην αγορά εργασίας και αυτούς τους συνταξιούχους».

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.