Quantcast
ΕΣΠΑ: Νέα δεδομένα για τη δράση «Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» - enikonomia.gr
share

ΕΣΠΑ: Νέα δεδομένα για τη δράση «Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ»

δημοσιεύτηκε:

Στο φως της δημοσιότητας η δεύτερη τροποποίηση της Πρόσκλησης της δράσης «Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» του Προγράμματος ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027».

Με την συγκεκριμένη τροποποίηση, η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 9 μήνες, από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Έγκρισης των Αποτελεσμάτων Αξιολόγησης, όπως ισχύει. Υπενθυμίζεται δε πως,  βασική προτεραιότητα της Δράσης  είναι η κάλυψη βασικών αναγκών των ΜμΕ με σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) και αφορά  επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα ενσωματώσει σημαντικές τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) στην λειτουργία τους και στοχεύουν στην κάλυψη βασικών ελλείψεων σε εφαρμογές και εξοπλισμό.

Επίσης  επισημαίνεται πως οι  βασικές κατηγορίες δαπανών που καλύπτονται από τη Δράση για τον Βασικό Ψηφιακό Μετασχηματισμό ΜμΕ είναι οι εξής:

• Δαπάνες Εξοπλισμού με ενδεικτικές δαπάνες: Προμήθεια ψηφιακού εξοπλισμού γραφείου, αναβάθμισης εσωτερικών δικτύων μεταφοράς δεδομένων, διάδρασης με εργαζόμενους, πελάτες ή προμηθευτές κλπ.

Δαπάνες Λογισμικού με ενδεικτικές δαπάνες: Προμήθεια σύγχρονων εφαρμογών διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων & διαδικασιών (πχ ERP, WMS, KPIs, ΕDI, ΒΜPS, κλπ), επεξεργασίας εικόνας, 3D μοντέλων και CAD, ψηφιακής ασφάλειας, διαχείρισης πελατών και εφοδιαστικής αλυσίδας, βελτιστοποίησης της παραγωγής κ.λπ.

• Δαπάνες για Παροχή Υπηρεσιών που συνδέονται με τη ψηφιακή αναβάθμιση με ενδεικτικές δαπάνες: Συμβουλευτική υποστήριξη για την παρακολούθηση της υλοποίησης «Δράση 1 – Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» του επενδυτικού σχεδίου, τεχνική υποστήριξη για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, εγκατάσταση ή παραμετροποίηση εφαρμογών που συμπεριλαμβάνονται στην αίτηση χρηματοδότησης.

• Έμμεσες δαπάνες. Οι ενισχύσεις της παρούσας δράσης θα διατεθούν στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΕ) αριθμ.1407/2013 της Επιτροπής της 18ης Δεκεμβρίου 2013 σχετικά με την εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (De Minimis).

Ακολουθεί ένα μέρος της πρόσκλησης

Αναλυτικά,  εν λόγω  πρόσκληση αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Στο Κεφάλαιο 6.3 «Προϋπολογισμός & Διάρκεια Υλοποίησης» η παράγραφος:

«Η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 9 μήνες, από την ημερομηνία έκδοσης της
Απόφασης Ένταξης. Αιτήσεις χρηματοδότησης με διάρκεια υλοποίησης μεγαλύτερη των 9 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης, απεντάσσονται και τυχόν ενισχύσεις που έχουν καταβληθεί ανακτώνται πλήρως.» τροποποιείται ως εξής:

«Η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 9 μήνες, από την ημερομηνία έκδοσης της
Απόφασης Έγκρισης Αποτελεσμάτων Αξιολόγησης. Αιτήσεις χρηματοδότησης με διάρκεια υλοποίησης μεγαλύτερη των 9  μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Έγκρισης
Αποτελεσμάτων Αξιολόγησης, απεντάσσονται και τυχόν ενισχύσεις που έχουν καταβληθεί ανακτώνται πλήρως».

Ομοίως, στην ΕΙΣΑΓΩΓΗ της Αναλυτικής Πρόσκλησης, στον Πίνακα «Σύνοψη στοιχείων Δράσης» όπου η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου ορίζεται στους 9 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Έγκρισης Αποτελεσμάτων Αξιολόγησης.

2. Στο Κεφ. 8 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ, η παράγραφος:

«Η επαλήθευση υποβολής αίτησης χρηματοδότησης μόνο σε μία από τις δράσεις «Δράση 1 – Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ», «Δράση 2 – Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ», «Δράση 3 – Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ» διενεργείται πριν την έκδοση της απόφασης ένταξης και σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς ελέγχου του ΕΦ.» τροποποιείται σε:

«Η επαλήθευση υποβολής αίτησης χρηματοδότησης μόνο σε μία από τις δράσεις «Δράση 1 – Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ», «Δράση 2 – Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ», «Δράση 3 – Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ» διενεργείται πριν την έκδοση της απόφασης έγκρισης των αποτελεσμάτων αξιολόγησης και σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς ελέγχου του ΕΦ.»

3. Στο Κεφ. 9.1 ΟΡΓΑΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ, η τελευταία παράγραφος του σημείου «Επιτροπή Αξιολόγησης» τροποποιείται από:

«Η Επιτροπή Αξιολόγησης του ΕΦ εισηγείται στη Διοίκηση του Ενδιάμεσου Φορέα και εκείνη με τη σειρά της στην ΕΥΔ:

• την έκδοση της απόφασης ένταξης,

• την έκδοση αποφάσεων απόρριψης.»

σε

«Η Επιτροπή Αξιολόγησης του ΕΦ εισηγείται στη Διοίκηση του Ενδιάμεσου Φορέα και εκείνη με τη σειρά της στην ΕΥΔ:

• την έκδοση της απόφασης έγκρισης των αποτελεσμάτων αξιολόγησης (εγκεκριμένες/απορριφθείσες αιτήσεις χρηματοδότησης)
• την έκδοση απόφασης ένταξης.»

4. Στο Κεφ. 9.2 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ – ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ, τροποποιείται η παράγραφος:

«Η Επιτροπή Αξιολόγησης μπορεί να αποφανθεί για την ένταξη ή απόρριψη της Αίτησης Χρηματοδότησης, με βάση τα στοιχεία που έχει λάβει. Διευκρινίζεται ότι τα δεδομένα από δημόσιο
φορέα δεν μπορούν να καλύψουν δικαιολογητικά, όπως οι υπεύθυνες δηλώσεις που απαιτούνται σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙ_Α της παρούσας.»
σε:

«Η Επιτροπή Αξιολόγησης μπορεί να αποφανθεί για την έγκριση ή απόρριψη της Αίτησης Χρηματοδότησης, με βάση τα στοιχεία που έχει λάβει. Διευκρινίζεται ότι τα δεδομένα από δημόσιο
φορέα δεν μπορούν να καλύψουν δικαιολογητικά, όπως οι υπεύθυνες δηλώσεις που απαιτούνται σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙ_Α της παρούσας.»

Επίσης η πρόταση, «Ο έλεγχος σώρευσης διενεργείται και πριν την έκδοση της απόφασης ένταξης.» Αντικαθίσταται με:

«Ο έλεγχος σώρευσης διενεργείται και πριν την έκδοση της απόφασης έγκρισης των Αποτελεσμάτων Αξιολόγησης.»

Καθώς και η τελευταία παράγραφος του κεφαλαίου τροποποιείται από:

«Τα πρακτικά εγκρίνονται από τον ΕΦ και μαζί με την εγκριτική Απόφαση, αποστέλλονται στην
ΕΥΔ Προγράμματος «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ» σε τακτά χρονικά διαστήματα. »

σε:

«Τα πρακτικά εγκρίνονται από τον ΕΦ και μαζί με την Απόφαση Έγκρισης Πρακτικών από τον ΕΦ, αποστέλλονται στην ΕΥΔ Προγράμματος «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ» σε τακτά χρονικά διαστήματα.»

Διαβάστε αναλυτικά την πρόσκληση

εδώ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.