Quantcast
Eurobank: Επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης - enikonomia.gr
share

Eurobank: Επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης

δημοσιεύτηκε:

Επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2015 «βλέπει» η Eurobank, στο εικοστό πέμπτο τεύχος της τριμηνιαίας της έκδοσης «Global Economic & Market Outlook» που εξέδωσε σήμερα. Όπως σημειώνεται, σκοπός του είναι η ανάλυση της κατάστασης και των προοπτικών της διεθνούς οικονομίας. Συγγραφείς της μελέτης είναι οι Οικονομικοί Αναλυτές Όλγα Κοσμά και Βασίλης Ζάρκος.

Ειδικότερα η μελέτη εκτιμά ότι ο παγκόσμιος ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης θα επιταχυνθεί από 3,3% το 2014 στο 3,8% το 2015, λόγω ισχυρότερης εγχώριας ζήτησης, υποστηριζόμενης από ευνοϊκή νομισματική πολιτική και χαμηλότερες τιμές ενέργειας.

Εστιάζοντας στις ΗΠΑ, οι συντάκτες υποστηρίζουν ότι θα εμφανίσουν ισχυρότερο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης. Όπως σημειώνουν, μετά από την προσωρινή πτώση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους εξαιτίας της κακοκαιρίας και της μείωσης των αποθεμάτων, ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας επιταχύνθηκε κατά τα επόμενα τρίμηνα. Η αγορά εργασίας βελτιώθηκε σημαντικά, με την ανεργία να έχει μειωθεί σωρευτικά κατά 1,4 μονάδες κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Η Eurobank αναμένει αύξηση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης στο 3,0% το 2015 από 2,2% το 2014, λόγω συνεχιζόμενης βελτίωσης στην αγορά εργασίας, ευνοϊκότερων συνθηκών στις χρηματαγορές και συνέχισης της ανάκαμψης στον τομέα των ακινήτων. Η Fed ολοκλήρωσε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στο τέλος του Οκτωβρίου του 2014, αλλά αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια παρέμβασης σε χαμηλά επίπεδα για όσο διάστημα το απαιτεί η κατάσταση στην πραγματική οικονομία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μελέτης, o κύκλος αύξησης των επιτοκίων παρέμβασης θα ξεκινήσει περί τα μέσα του 2015, με την προϋπόθεση ότι οι οικονομικές συνθήκες και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας θα συνεχίσουν να βελτιώνονται.

Αναφορικά με την ευρωζώνη η Eurobank αναμένει ότι η ανάπτυξη θα συνεχίσει να είναι ισχνή. Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης «Εκτιμούμε ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα συνεχίσει να καταγράφει μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης λόγω της συνεχιζόμενης απομόχλευσης, των συνθηκών πιστωτικής στενότητας στην περιφέρεια, της αυξημένης ανεργίας και της εύθραυστης οικονομικής εμπιστοσύνης. Ωστόσο, θεωρούμε πως η χαλαρή νομισματική πολιτική, η υποτίμηση του ευρώ, η σθεναρή εξωτερική ζήτηση και ο μικρότερος βαθμός δημοσιονομικής προσαρμογής θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, η οποία αναμένεται να γίνει πιο αισθητή το 2015. Αναμένουμε η ΕΚΤ να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς αξιογράφων το 2015, ώστε να βελτιώσει τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες και να ενισχύσει τις δυνατότητες χρηματοδότησης της οικονομίας. Συνολικά, εκτιμούμε ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 0,8% και 1,1% το 2014 και 2015, αντίστοιχα».

Η μελέτη εστιάζει και στους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία. Ειδικότερα αναφέρει:

i) Υψηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια στις ΗΠΑ

Η ολοκλήρωση του τρίτου κύκλου ποσοτικής χαλάρωσης της Fed  στο τέλος του Οκτωβρίου σηματοδοτεί την αλλαγή στη νομισματική της πολιτική. Αν και η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ τόνισε πως η έναρξη αύξησης των επιτοκίων παρέμβασης θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας, των τιμών και των συνθηκών στην αγορά εργασίας, μια σημαντική αύξηση στον πυρήνα του πληθωρισμού θα οδηγούσε ενδεχομένως σε μια πιο περιοριστική νομισματική πολιτική. Μια γρηγορότερη από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed θα μπορούσε να αιφνιδιάσει τις αγορές, οδηγώντας σε απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού και πτώση των τιμών των μετοχών, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

ii) Γαλλία και Ιταλία αποτελούν κίνδυνο για την ανάπτυξη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη
Η ανάπτυξη και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη εξαρτάται όλο και περισσότερο από την επιτυχή εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών στη βιωσιμότητα του χρέους της Γαλλίας και της Ιταλίας. Αποτυχία των πολιτικών ηγεσιών στις χώρες αυτές να προωθήσουν αποτελεσματικά διαρθρωτικά προγράμματα και περικοπές δαπανών εγείρει τον κίνδυνο χρηματοπιστωτικής αναταραχής στις αγορές, η οποία πιθανότατα θα μεταδιδόταν και στις υπόλοιπες αδύναμες χώρες της περιφέρειας.

«Θεωρούμε πως παραμένει σοβαρός o κίνδυνος ανεπαρκούς προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη» τονίζουν οι αναλυτές της Eurobank, καθώς:

α) Η μείωση των πιέσεων από τις αγορές υποθάλπει τη χαλάρωση της προσπάθειας των κυβερνήσεων για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

β) Οι εύθραυστοι κυβερνητικοί σχηματισμοί και η ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών εγείρουν ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα στις χώρες της περιφέρειας και εντείνουν τη διστακτικότητα για ανάληψη επίπονων διαρθρωτικών πρωτοβουλιών.

iii) Παραμένει ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη

Όπως σημειώνουν οι συντάκτες της μελέτης «σύμφωνα με το βασικό μας σενάριο, η ετοιμότητα της ΕΚΤ να υπερασπιστεί τη σταθερότητα των τιμών και η αργή αλλά σταδιακή ανάκαμψη της ζήτησης αναμένεται να αποτρέψουν το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη. Ωστόσο, θεωρούμε ότι ο κίνδυνος αποπληθωρισμού δεν έχει απομακρυνθεί λόγω της ισχνής οικονομικής δραστηριότητας, των καθοδικών κινδύνων στην οικονομία της ευρωζώνης και του παρατεταμένου χαμηλού πληθωρισμού που δρα αποσταθεροποιητικά για τις πληθωριστικές προσδοκίες».

iv) Γεωπολιτικοί κίνδυνοι στην Ανατολική Ευρώπη και την Μέση Ανατολή

Κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων ευρωζώνης και Ρωσίας, πλήττοντας τις ευρωπαϊκές εξαγωγές. Στο μεσανατολικό μέτωπο, κλιμάκωση των αναταραχών θα οδηγούσε σε αύξηση των τιμών ενέργειας, επηρεάζοντας αρνητικά την παγκόσμια ζήτηση.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.