Quantcast
Eurobank: Οριακές μεταβολές σε πληθωρισμό και ανεργία - enikonomia.gr
share

Eurobank: Οριακές μεταβολές σε πληθωρισμό και ανεργία

δημοσιεύτηκε:

Διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος και οριακές μεταβολές σε πληθωρισμό και ανεργία διαπιστώνει η Eurobank στην εβδομαδιαία οικονομική θεώρηση «7 Ημέρες Οικονομία».

Συγκεκριμένα, η Eurobank επισημαίνει ότι υστερα από πέντε συναπτούς μήνες αύξησης του εμπορικού ισοζυγίου (στοιχεία εμπορευματικών συναλλαγών ΕΛ.ΣΤΑΤ.), τον Οκτώβριο σημειώθηκε μείωση (διεύρυνση του ελλείμματος) 303,93 εκ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στις αυξημένες αγορές πλοίων από τρίτες χώρες. Επιπλέον, σε όρους περιόδου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, το εμπορικό ισοζύγιο κατέγραψε ετήσια αύξηση 2,74 δισ. ευρώ.

Η ετήσια ποσοστιαία μεταβολή του εθνικού και του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) κινήθηκε σε αρνητικά επίπεδα για 33ο συνεχή μήνα (Μάρτιος 2013 – Νοέμβριος 2015). Πιο αναλυτικά, ο πληθωρισμός με βάση τον εθνικό ΔΤΚ διαμορφώθηκε στο -0,74% ενώ με βάση τον ΕνΔΤΚ στο -0,12% το Νοέμβριο. Για τον ίδιο μήνα ο πληθωρισμός με βάση τον ΕνΔΤΚ χωρίς την επίδραση των φόρων ήταν -2,0%.

Μικρή πτώση – σε όρους μηνιαίας μεταβολής – κατέγραψε το ποσοστό ανεργίας το Σεπτέμβριο 2015. Διαμορφώθηκε στο 24,62% από 24,69% τον Αύγουστο και από 26,09% τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Επιπρόσθετα ο αριθμός των ανέργων ήταν 1,184 εκατ. άτομα (-68,81 χιλ σε όρους ετήσιας μεταβολής), των απασχολούμενων 3.627 χιλ άτομα (75,86 χιλ) και του εργατικού δυναμικού 4,811 εκατ. άτομα (7,06 χιλ).

Σύμφωνα με τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία (ΜΕΔΣ) ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής σημείωσε ετήσια μεταβολή -1,88% (-1,65% με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία (ΕΔΣ)) τον Οκτώβριο 2015. Σε όρους μηνιαίας μεταβολής καταγράφηκε πτώση1,18% (με βάση τα ΜΕΔΣ). Σε ότι αφορά τις κύριες ομάδες βιομηχανικών κλάδων, η υψηλότερη συρρίκνωση σημειώθηκε στα κεφαλαιουχικά αγαθά (-15,5%) ενώ στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά παρατηρήθηκε οριακή αύξηση 0,3%.           

Ο κύριος εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα της μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) αυξήθηκε στις 48,1 μονάδες τον Νοέμβριο από 47,3 μονάδες τον  Οκτώβριο, υποδεικνύοντας συνεχιζόμενη συρρίκνωση στον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.