Quantcast
Eurogroup: Έως τα μέσα Δεκεμβρίου το δεύτερο πακέτο μέτρων - Μετά τα δυσκολότερα - enikonomia.gr
share

Eurogroup: Έως τα μέσα Δεκεμβρίου το δεύτερο πακέτο μέτρων – Μετά τα δυσκολότερα

δημοσιεύτηκε:

Έως τα μέσα Δεκεμβρίου πρέπει να υλοποιηθεί η δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων, που θα ξεκλειδώσει την υποδόση ύψους 1 δις. ευρώ, ενώ τα δυσκολότερα θέματα, όπως το δημοσιονομικό και ασφαλιστικό, θα συζητηθούν μετά, δήλωσαν ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου σετ προαπαιτούμενων, εξετάσαμε το δεύτερο σύνολο που συνδέεται με το 1 δισ. ευρώ. Ο σχεδιασμός έχει γίνει και καλέσαμε την Αθήνα να ολοκληρώσει όσο ποιο γρήγορα», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Όπως είπε συμφωνήθηκε αυτό να γίνει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου ώστε μετά να συζητηθούν τα δημοσιονομικά θέματα που σχετίζονται με την πρώτη αξιολόγηση.

Ο Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε επιτυχία την ανακεφαλαιοποίηση που ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες, καθώς οι τράπεζες θα χρειασθούν τελικά 5,5 δισ. ευρώ από κρατικούς πόρους, ποσό που είναι πολύ χαμηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Το ασφαλιστικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο τέθηκε, επίσης, στη συνεδρίαση του Eurogroup. «Είχαμε μια σημαντική συζήτηση για το ασφαλιστικό σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, καθώς αποτελεί ένα σημαντικό θέμα για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα», δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, τονίζοντας ότι το πρόβλημα αυτό συνδέεται και με την γήρανση του πληθυσμού.

Το θέμα θα απασχολήσει το Eurogroup την επόμενη χρονιά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να παρουσιάσει προτάσεις και αναλύσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι στόχος είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις τράπεζες και την οικονομία.

Με την κυβέρνηση θέλουμε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να υπάρξουν ξένες επενδύσεις. Πώς θα γίνουν αυτά, αν δεν πετύχει το πρόγραμμα, αναρωτήθηκε. «Αν γυρίσουμε σε καθεστώς κρίσης, δεν θα βοηθηθεί η επίτευξη αυτού του στόχου», πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά τα χρήματα που θα περισσέψουν από τα 10 δισ. ευρώ υποστήριξε ότι αν δεν χρειαστούν δεν θα διατεθούν, και αυτό είναι καλό για την Ελλάδα.

Σε ερώτηση για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και το εάν θα μειωθεί ο στόχος δεδομένου ότι από τα 50 δισ. ευρώ τα 25 δισ. προορίζονταν για την εξασφάλιση του ποσού που σχετίζονταν για τις τράπεζες είπε ότι αυτό θα είναι «μέρος της σχεδίασης του Ταμείου και θα εξεταστεί».

Μοσκοβισί: Θετικές οι ενδείξεις

 

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων,Πιέρ Μοσκοβισί, μίλησε για ενθαρρυντικά νέα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς δεν θα χρειαστούν όλα τα κεφάλαια που τέθηκαν τον Αύγουστο. Στα θετικά συμπεριέλαβε την ψήφιση του προϋπολογισμού και το ότι οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ δεν είναι όσο ευοίωνες όσο αναμένονταν αρχικά.

Οι ομάδες των δανειστών θα είναι στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα για το δεύτερο σετ προαπαιτούμενων, το οποίο ελπίζεται να κλείσει και να ολοκληρωθεί έγκαιρα, κάτι που είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, είπε ο Επίτροπος.

Υπάρχουν δύσκολες αποφάσεις, πρόσθεσε, που πρέπει να ληφθούν του χρόνου στοασφαλιστικό και το δημοσιονομικό. 

Η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

 

Ρέγκλινγκ: Αύριο η εκταμίευση για την Εθνική

 

Η Ελλάδα προχώρησε σε δύσκολες μεταρρυθμίσεις δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινκ, σημειώνοντας ότι ήδη διατέθηκαν σημαντικά ποσά για την Ελλάδα. Ωστόσο, πρόσθεσε, η καθυστέρηση ορισμένων μεταρρυθμίσεων οδήγησε και σε καθυστέρηση εκταμιεύσεων. Αύριο αναμένεται να εκταμιευτούν από τον ESM τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.