Quantcast
Eurostat: Στο 3,7% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο - Η εικόνα στην Ευρωζώνη - enikonomia.gr
share

Eurostat: Στο 3,7% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο – Η εικόνα στην Ευρωζώνη

δημοσιεύτηκε:

Σε ανοδική πορεία ο πληθωρισμός της Ελλάδας τον Δεκέμβριο του 2023, σύμφωνα με την Eurostat.  Όπως έδειξαν τα τελικά στοιχεία, ο πληθωρισμός της χώρας μας ανήλθε στο 3,7% τον Δεκέμβριο 2023 από 2,9% που ήταν τον Νοέμβριο. Τα ίδια στοιχεία της Eurostat έδειξαν πως ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης ανήλθε στο 2,9% τον Δεκέμβριο από 2,4% που ήταν  τον Νοέμβριο.

Επίσης επισημαίνεται πως η ετήσια αύξηση του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ τον Δεκέμβριο προερχόταν κυρίως από  τις υπηρεσίες (+1,74 %), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+1,21 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,66 π.μ.) και την ενέργεια (-0,68 ποσοστιαίες μονάδες). Ενώ σε επίπεδο ΕΕ ο ετήσιος πληθωρισμός της ΕΕ  ήταν 3,4% τον Δεκέμβριο του 2023, από 3,1% τον Νοέμβριο ενώ 1 χρόνο νωρίτερα  ήταν στο 10,4%. Αναφορικά με τον δομικό πληθωρισμό, επισημαίνεται πως  αυτός υποχώρησε στο 3,4% σε ετήσια βάση από το 3,6% που ήταν, ωστόσο  υπήρξε μια μηνιαία αύξηση 0,5% αντί του 0,4% που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Για τα τρόφιμα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα νέα στοιχεία της Eurostat και για τον πληθωρισμό των τροφίμων τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη γενικότερα.

Αναλυτικά:

Στα τρόφιμα ο πληθωρισμός στην Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 8,9% τον Δεκέμβριο 2023. Το ποσοστό αυτό ήταν το δεύτερο υψηλότερο που καταγράφηκε στην Ευρωζώνη τον περασμένο μήνα  καθώς ο μέσος όρος ήταν στο 6%. Υπενθυμίζεται δε πως οι τιμές των τροφίμων στη χώρα μας είχαν αυξηθεί με ρυθμό 8,8% τον Νοέμβριο 2023.

Από τα ίδια στοιχεία  προέκυψε πως  τροχοπέδη για τη μείωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα  αποτέλεσαν  τα μη επεξεργασμένα (νωπά) τρόφιμα, οι τιμές των οποίων αυξήθηκαν 12,3% τον Δεκέμβριο  από 10,1% που ήταν τον Μάρτιο.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.