Quantcast
Έρχεται «big brother» από την ΑΑΔΕ - Στο μικροσκόπιο ακίνητα και καταθέσεις - enikonomia.gr
share

Έρχεται «big brother» από την ΑΑΔΕ – Στο μικροσκόπιο ακίνητα και καταθέσεις

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται  “big brother “της ΑΑΔΕ για την περιουσία των φορολογουμένων. Πρόκειται για το “σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας” το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει εντός του μήνα και μέσω του οποίου θα αξιοποιούνται τα δεδομένα του Αρχείου Χρηματοπιστωτικών Προϊόντων και Αναλυτικών Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών προκειμένου να λαμβάνονται με ταχύ ρυθμό αλλά και με ενιαίο και τυποποιημένο τρόπο στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν στα πρόσωπα τα οποία ελέγχονται. Τα στοιχεία αυτά μετά θα επεξεργάζονται.

Πώς θα λειτουργεί το σύστημα

Ουσιαστικά με την εφαρμογή του συστήματος η φορολογητέα ύλη θα προσδιορίζεται με εύκολο τρόπο διότι οι ελεγκτικές Αρχές θα παίρνουν μέσα σε 2 ημέρες στοιχεία και πληροφορίες από τα πιστωτικά ιδρύματα για το ύψος των καταθέσεων, τους επενδυτικούς λογαριασμούς, τις πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, τις τραπεζικές θυρίδες, τους λογαριασμούς και τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια των προσώπων που ελέγχονται για φοροδιαφυγή και μαύρο χρήμα.

Εν συνεχεία ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα επεξεργάζεται και θα διασταυρώνει τα στοιχεία αυτά με τις φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το ύψος της κινητής  περιουσίας και οι δαπάνες  διαβίωσης δικαιολογούνται  από τα εισοδήματα που δηλώνουν στην Εφορία οι φορολογούμενοι που ελέγχονται για παράνομη προσάυξηση  περιουσίας. Εάν δεν καλύπτονται, τότε αυτό θα θεωρείται αδικαιολόγητη  προσάυξηση περιουσίας και το υπερβάλλον ποσό θα φορολογείται με συντελεστή 33%.

Οι τράπεζες

Η ΑΑΔΕ φαίνεται πως ελέγχει ήδη τη λειτουργία του νέου συστήματος με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) και τις τράπεζες.  Επίσης μόλις εκδοθεί εντολή για να ελεγχθεί το εισόδημα και η περιουσία ενός φορολογουμένου μετά θα αποστέλλεται αυτόματα αίτημα για να αρθεί το τραπεζικό απόρρητο. Αυτό θα γίνεται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Μετά, μέσα 2 ημέρες η ΑΑΔΕ θα πάρει τις σχετικές απαντήσεις για τους τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά  και τα περιουσιακά στοιχεία των τελευταίων 5 ετών.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.