Quantcast
Δημόσιο: Βγαίνει σήμερα στις αγορές με επανέκδοση ομολόγου - enikonomia.gr
share

Δημόσιο: Βγαίνει σήμερα στις αγορές με επανέκδοση ομολόγου

δημοσιεύτηκε:

Με την επανέκδοση ομολόγου του ελληνικού δημοσίου βγαίνει σήμερα η χώρα μας στις αγορές. «Την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024 θα διενεργηθεί δημοπρασία για την επανέκδοση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, σταθερού επιτοκίου 3,875%, λήξης 15 Ιουνίου 2028, σε άυλη μορφή, ISIN GR0114033583» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΟΔΔΗΧ.

Αυτή είναι η πρώτη έξοδος που πραγματοποιεί η Ελλάδα για το 2024 στις αγορές και η συγκεκριμένη έκδοση αναμένεται να αφορά σε 10ετές ομόλογο, ενώ εκτιμάται πως θα αντληθούν μεταξύ 2,5 δισ. με 3 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται δε πως με 10ετές ομόλογο έκανε ποδαρικό και τον Ιανουάριο 2023 ο ΟΔΔΗΧ για το οποίο η προσφορά των επενδυτών ξεπέρασε τα 21 δισ. ευρώ. Μάλιστα το Δημόσιο αναμένεται να δανειστεί με εκδόσεις ομολόγων 8 έως 10 δισ. ευρώ το 2024 προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές του ανάγκες και να μειώσει το απόθεμα των εντόκων γραμματίων (σ.σ ανέρχεται σε περίπου 11 δισ. ευρώ) κατά 2 δισ. ευρώ.

Κρίσιμη ημέρα για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s είναι η 15η Μαρτίου. Σημειώνεται δε πως η προοπτική αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο έχει ενισχύσει περαιτέρω το ενδιαφέρον των επενδυτών για την έκδοση του ομολόγου.

Ποιοι θα συμμετάσχουν στη δημοπρασία

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, «στη δημοπρασία θα συμμετάσχουν μόνο βασικοί διαπραγματευτές (Β.Δ.) με υποβολή, μέσω της ΗΔΑΤ, αποκλειστικά μέχρι 5 ανταγωνιστικών προσφορών έκαστος, που θα πρέπει να υποβληθούν έως τη 12 μ.μ.  τοπική ώρα, της 17ης Ιανουαρίου 2024 και οι οποίες ικανοποιούνται μέχρι του ύψους του δημοπρατούμενου ποσού, στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut off τιμή)». Υπενθυμίζεται πως στις 29 Δεκεμβρίου 2023 η Τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε τους  Primary Dealers για την αγορά ομολόγων του 2024. Αναλυτικά:

1.ALPHA BANK SA

2.BARCLAYS BANK IRELAND PLC

3.BNP PARIBAS SA

4.BofA SECURITIES EUROPE SA

5.CITIGROUP GLOBAL MARKETS EUROPE AG

6.COMMERZBANK AG

7.DEUTSCHE BANK AG

8.ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ

9.EUROBANK SA

10.GOLDMAN SACHS BANK EUROPE SE

11.HSBC CONTINENTAL EUROPE

12.INTESA SANPAOLO SPA

13.JP MORGAN SE

14.MORGAN STANLEY EUROPE SE

15.NOMURA FINANCIAL PRODUCTS EUROPE GmbH

16.SOCIETE GENERALE

17.ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ

Tι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία για τις αποδόσεις του 5ετούς και του 10ετούς ομολόγου

Σημειώνεται δε πως η απόδοση του 10ετούς ελληνικού  ομολόγου έκλεισε χθες στο 3,25%  καταγράφοντας μια πτώση της τάξεως του 2,16% από το προηγούμενο κλείσιμο, όπως έδειξαν τα  στοιχεία του investing.com στις 8.09 π.μ. ώρα Ελλάδας. Μέχρι στιγμής η ιστοσελίδα του investing.com δεν έχει αναφέρει πώς διαμορφώνεται σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου.  Παρόμοια ήταν η εικόνα και για το 5ετές ελληνικό ομόλογο. Όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία στις 8.09 π.μ ώρα Ελλάδας η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου έκλεισε χθες με 2,68% καταγράφοντας μια πτώση της τάξεως του 3,03% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν χθες συναλλαγές 87 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 42 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Δείτε παρακάτω τους σχετικούς πίνακες του   investing.com

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.