Quantcast
Eurostat: Στο 7,6% ο πληθωρισμός της Ελλάδας τον Δεκέμβριο - Τα στοιχεία για την Ευρωζώνη - enikonomia.gr
share

Eurostat: Στο 7,6% ο πληθωρισμός της Ελλάδας τον Δεκέμβριο – Τα στοιχεία για την Ευρωζώνη

δημοσιεύτηκε:

Υποχώρησε κατά 1,2% ο πληθωρισμός της Ελλάδας τον Δεκέμβριο του 2022 σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2022, σύμφωνα με την Eurostat.

Όπως αναφέρει η Eurostat, ο πληθωρισμός της Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 7,6% τον Δεκέμβριο από 8,8% που ήταν τον Νοέμβριο του 2022.  Ωστόσο η ΕΛΣΤΑΤ είχε μετρήσει στο 8,5% τον πληθωρισμό της χώρας μας τον Νοέμβριο.

Η εικόνα στην Ευρωζώνη

Πιο υψηλό ήταν το ποσοστό του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο. Όπως έδειξαν τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 9,2% τον Δεκέμβριο του 2022  από 10,1% που ήταν τον Νοέμβριο του 2022.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό του πληθωρισμού πέφτει κάτω από το συμβολικό όριο του 10% για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο, όταν είχε φθάσει σε ύψος ρεκόρ, στο 10,6%, έπειτα από ενάμισι χρόνο αδιάκοπης αύξησης.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια  κατέγραψε τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης τον Δεκέμβριο (25,7%, έναντι 34,9% τον Νοέμβριο) μετά ακολούθησαν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (13,8%, έναντι 13,6% τον Νοέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,4%, έναντι 6,1% τον Νοέμβριο) και οι υπηρεσίες (4,4% έναντι 4,2% τον Νοέμβριο).

Ποιες χώρες την Ευρωζώνης κατέγραψαν το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού τον Δεκέμβριο

Από τις 19 χώρες της Ευρωζώνης η Κροατία ήταν η 20ή χώρα που υιοθέτησε το ενιαίο νόμισμα τον Ιανουάριο.  Το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού καταγράφηκε τον Δεκέμβριο στην Ισπανία, 5,6% και ακολούθησαν  το Λουξεμβούργο (6,2%) και η Γαλλία (6,7%).

Ο πληθωρισμός έφθασε το 9,6% στη Γερμανία και το 12,3% στην Ιταλία. Ωστόσο τα πιο υψηλά ποσοστά πληθωρισμού  σημειώθηκαν στις βαλτικές χώρες:   όπως στη  Λετονία (20,7%), στη  Λιθουανία (20%) και  στη Εσθονία (17,5%), σύμφωνα με τα εναρμονισμένα στοιχεία της Eurostat.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.