Quantcast
Έως την 1-1-2017 θα έχει ολοκληρωθεί η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων - enikonomia.gr
share

Έως την 1-1-2017 θα έχει ολοκληρωθεί η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων

δημοσιεύτηκε:

Η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων θα ξεκινήσει την 1-1-2016 και θα έχει ολοκληρωθεί την 1-1-2017, με την καθιέρωση ενιαίων κανόνων για τις εισφορές και τις συντάξεις, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, στη συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ.

Για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, πρόσθεσε ο υπουργός, η εξίσωση θα γίνει σταδιακά έως το 2020, οπότε η κατώτατη ασφαλιστική κλάση θα αυξηθεί στο ύψος του κατώτατου εισοδήματος και οι εισφορές τους (μηνιαίες) θα φθάσουν στα 90 ευρώ.

Η ανώτατη σύνταξη προβλέπεται να μειωθεί στα 2.300 ευρώ (το εξαπλάσιο της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, καθαρά), εφόσον είναι η μοναδική (χωρίς επικουρική) και στα 3.000 ευρώ (το 8πλάσιο της εθνικής σύνταξης, καθαρά), εάν ο συνταξιούχος έχει και άλλες συντάξεις. 

 

                    Επίδομα υπερηλίκων για λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης

 

Όσον αφορά στους ανασφάλιστους, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση θέλει να καλύψει και όσους έχουν λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης, με τη χορήγηση επιδόματος υπερηλίκων, το οποίο θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια. Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση επαναφέρει αυτή τη δέσμευσή της, της οποίας η τρόικα είχε ζητήσει την ανάκλησή της.

 

                                           Εφάπαξ και μερίσματα

 

Τα εφάπαξ και τα μερίσματα θα υπολογίζονται με βάση τις εισφορές και ένα επιτόκιο, είπε ο υπουργός, ενώ σημείωσε ότι μπορεί να υπάρχουν μικρές μειώσεις, λόγω της κατάργησης κάποιων κοινωνικών πόρων.

 

                                                         ΕΚΑΣ

Η κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το 2019 αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, είπε ο κ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα καλύψει τη διαφορά αυτή με την εθνική σύνταξη, την οποία χαρακτήρισε καλύτερη από το ΕΚΑΣ για την προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων.

 

                                             Επικουρικές συντάξεις

 

Το νομοσχέδιο προβλέπει να χρησιμοποιηθεί μέρος των αποθεματικών από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες, ώστε να μη μειωθούν οι επικουρικές. Το ποσό που θα χρησιμοποιηθεί το προσδιόρισε στα 150 εκατ. ευρώ από ένα σύνολο 500 εκατ. ευρώ που αναμένεται να αποφέρει η αύξηση των εισφορών.

Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα που φέρουν την τρόικα να διαφωνεί με διάφορες προτάσεις της κυβέρνησης, όπως την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «καμία από τις σκέψεις μας δεν έχει απορριφθεί ούτε έχει εγκριθεί», προσθέτοντας ότι «όλα είναι στο τραπέζι».

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.