Quantcast
Εξελίξεις για το νέο σύστημα έκδοσης συντάξεων μέσω Skype - Πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη και πότε θα λειτουργήσει - enikonomia.gr
share

Εξελίξεις για το νέο σύστημα έκδοσης συντάξεων μέσω Skype – Πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη και πότε θα λειτουργήσει

δημοσιεύτηκε:

Για το νέο σύστημα που θα εκδίδει τις συντάξεις των ασφαλισμένων μέσω Skype και σε διάστημα 3 ημερών μίλησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

«Αυτή την εβδομάδα η διοίκηση του ΕΦΚΑ έχει συνάντηση με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Ο λόγος είναι ότι έχω αποφασίσει και έχω ζητήσει να κάνουμε μια  πιλοτική εφαρμογή που θα διευρύνουμε μετά συνολικά για να κάνουμε το εξής: Το 1555, τον Κεντρικό Αριθμό του υπουργείου Εργασίας, το έφτιαξε ο Κωστής Χατζηδάκης. Πάει πάρα πολύ καλά αυτό, έχει μειώσει τα παράπονα, έχει βελτιώσει πολύ την εξυπηρέτηση του κοινού. Θέλω να χρησιμοποιήσω αυτό το όπλο ένα βήμα παραπέρα. Τι θα κάνουμε δηλαδή;

Θα κάνουμε πρώτα πιλοτικά μια πρόταση σε 1000 ασφαλισμένους αλλά πρέπει να πάρουμε την άδεια από την Αρχή Προσωπικών Δεδομένων για να μπορούμε να δώσουμε τα στοιχεία στο 1555. Θα παίρνουμε πρώτα εμείς τηλέφωνο, 6 μήνες πριν κάποιος κατοχυρώσει το δικαίωμα σύνταξης και θα του λέμε “Γεια σας είμαστε από το υπουργείο Εργασίας και από τον ΕΦΚΑ.. είσαι ο τάδε με το ΑΜΚΑ τάδε ….βλέπουμε από τα βιβλία μας ότι σε 6 μήνες από σήμερα την τάδε του μηνός μπορείς να κάνεις αίτημα για να πάρεις σύνταξη” . Δηλαδή για να παίρνει κανείς σύνταξη γρήγορα θα πρέπει να μας καταθέσεις εκείνη την ημέρα 5 έγγραφα ώστε να έχει χρόνο 6 μήνες πριν να μαζέψει τα χαρτιά. Θα πρέπει δηλαδή ο ασφαλισμένος να τα καταθέσει την ημέρα που πατά το κουμπί τα χαρτιά του και να παίρνει σύνταξη μέσα σε 3 ημέρες»

Η διαδικασία

Στην συνέχεια επανέλαβε εκ νέου τη διαδικασία που θα γίνεται αυτό.

« H διαδικασία θα είναι η εξής:

  • Θα πάρουμε την άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για να εφαρμοστεί  πιλοτικά στους πρώτους 1000 ασφαλισμένους .
  • Θα το τρέξουμε μέσα σε 2 με 3 εβδομάδες για να δούμε πως δουλεύει και για να το διορθώσουμε.
  • Μετά θα το προσθέσουμε στη υπηρεσία κανονική για όλους τους συνταξιούχους στο 1555, ώστε να ενημερώνονται όλοι τουλάχιστον 6 μήνες πριν και να κερδίζουν χρόνο στην τελική έκδοση συντάξεως τους» είπε.

 Επίσης ρωτήθηκε εάν αυτό το πιλοτικό σχήμα θα τεθεί σε εφαρμογή  μέσα στο 2024. «Εάν πάρουμε την άδεια την άλλη εβδομάδα ….σε 10 ημέρες θα το έχουμε », απάντησε

Για τις εκκρεμείς συντάξεις

Μεταξύ άλλων μίλησε και για το θέμα των εκκρεμών συντάξεων. « Μέχρι το τέλος του χρόνου έχουμε πει πως οι κύριες συντάξεις εκκρεμείς θα είναι γύρω στις 25.000. Αυτός είναι ο στόχος . Άρα  είναι πολύ πιο κάτω από την ημέρα που παρέλαβα. Και για τις επικουρικές πάμε πάρα πολύ γρήγορα για να τις εκκαθαρίσουμε επίσης. Γενικά η προσπάθεια εξελίσσεται πάρα πολύ καλά για την εξυπηρέτηση του κόσμου» σημείωσε.

Στην ερώτηση γιατί στον ΕΦΚΑ της Εύβοιας απασχολείται μόνο ένα άτομο για την εξυπηρέτηση του κοινού, είπε πως  «η έκδοση των συντάξεων βγαίνει κεντρικά από το Πράσινο Κτίριο από την Κηφισιάς. Περιμένουμε αυτή την εβδομάδα να πάρουμε τους πρώτους 300 υπαλλήλους του ΕΦΚΑ που έχει εγκρίνει ο ΑΣΕΠ και έτσι να μπορούμε να κάνουμε μια ανακατανομή προσωπικού και να θεσπίσουμε τα κενά και  να έχουν εκδοθεί όλες οι εκκρεμείς συντάξεις. Στόχος μέχρι το τέλος του χρόνου οι κύριες και εκκρεμείς συντάξεις να είναι γύρω στις 25.000, πολύ πιο κάτω από την ημέρα που παρέλαβα».

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.