Quantcast
Ευρωκοινοβούλιο: Νέοι κανόνες για την τιμολόγηση των χρηματοπιστωτικών μέσων - enikonomia.gr
share

Ευρωκοινοβούλιο: Νέοι κανόνες για την τιμολόγηση των χρηματοπιστωτικών μέσων

δημοσιεύτηκε:

Nέους κανόνες που  θα διασφαλίζουν την ακρίβεια των δεικτών αναφοράς που χρησιμοποιούνται για την τιμολόγηση χρηματοπιστωτικών μέσων και συμβάσεων προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της αναθεώρησης υφιστάμενων κανονισμών.

Οι σχετικές αλλαγές που θα συζητηθούν την προσεχή Δευτέρα στην Ευρωβουλή εστιάζουν στην εισαγωγή κανόνων που θα καταστήσουν τους δείκτες που χρησιμοποιούνται ως δείκτες αναφοράς σε χρηματοπιστωτικά μέσα και χρηματοπιστωτικές συμβάσεις πιο ασφαλείς.

Σημειώνεται πως η τιμολόγηση πολλών χρηματοπιστωτικών μέσων και συμβάσεων εξαρτάται από την ακρίβεια και την ακεραιότητα των δεικτών αναφοράς.

Από σοβαρές περιπτώσεις παραποίησης δεικτών αναφοράς επιτοκίων, όπως των Libor, Euribor, καθώς και δεικτών αναφοράς συναλλαγματικών ισοτιμιών, οι οποίες προκάλεσαν σημαντικές ζημίες στους καταναλωτές και τους επενδυτές, προέκυψε ότι οι δείκτες αναφοράς υπόκεινται δυνητικά σε συγκρούσεις συμφερόντων και σε συστήματα διακριτικής ευχέρειας και πλημμελούς διακυβέρνησης, συστήματα τα οποία είναι τρωτά στο φαινόμενο της παραποίησης.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.