Quantcast
Φοροδιαφυγή: Έρχεται νομοσχέδιο για την πληροφόρηση στοιχείων από τις διεθνείς πλατφόρμες-Όλες οι λεπτομέρειες - enikonomia.gr
share

Φοροδιαφυγή: Έρχεται νομοσχέδιο για την πληροφόρηση στοιχείων από τις διεθνείς πλατφόρμες-Όλες οι λεπτομέρειες

δημοσιεύτηκε:

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών αναφορικά με τα στοιχεία που θα αντλεί η ΑΑΔΕ  από τις διεθνείς πλατφόρμες, στο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής.

«Τώρα προετοιμάζουμε για διαβούλευση το νομοσχέδιο που παρουσίασα στο υπουργικό συμβούλιο για την πληροφόρηση  στοιχείων που θα μαζεύουμε και από τις διεθνείς πλατφόρμες» επεσήμανε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ και ανέφερε πως αυτό θα μπει για πρώτη φορά σε πρακτική εφαρμογή από το 2024 για στοιχεία του 2023 και από εκεί και πέρα θα μπει και σε μια πιο τακτική διαδικασία.

Και ανέφερε ενδεικτικά ένα παράδειγμα: Ο Έλληνας που βάζει σε μια κινέζικη πλατφόρμα τα προϊόντα του και τα πουλάει σε Κινέζους, σε Γιαπωνέζους ή σε Έλληνες συνεπώς εισπράττει και θα πρέπει να φορολογηθεί πάνω στα έσοδα του. «Αρχικά θα γίνεται διασταύρωση στοιχείων για να δούμε τι έσοδα δηλώνουν σε σχέση από αυτές τις πλατφόρμες όσοι πωλούν προϊόντα και μετά θα είναι και η προσυμπλήρωση. Δηλαδή όταν θα έχουμε όλα τα στοιχεία συνολικά θα τα βάζουν μόνοι τους στη δήλωση και θα πατούν το κουμπί για να φορολογηθούν επάνω σε αυτά»  συμπλήρωσε.

«Οι πλατφόρμες αυτές είναι υποχρεωμένες να καταγράφουν τον ΑΦΜ, όλα τα στοιχεία. Τον ταυτοποιούν και τα στέλνουν στην ΑΑΔΕ στο τέλος της χρονιάς για την προηγούμενη χρονιά», τόνισε και επεσήμανε πως εάν δεν κοινοποιηθούν αυτά τα στοιχεία, τότε θα έχουμε τη δυνατότητα να μπλοκάρουμε αυτά τα site και να μην μπορούν να κάνουν πωλήσεις των υπηρεσιών ή προϊόντων από την ελληνική επικράτεια και να τα σταματήσουμε από το πώς λειτουργούν».

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.