Quantcast
Φοροδιαφυγή μέσω Facebook - Στο "μικροσκόπιο" η δραστηριότητα επαγγελματιών στα social media - enikonomia.gr
share

Φοροδιαφυγή μέσω Facebook – Στο “μικροσκόπιο” η δραστηριότητα επαγγελματιών στα social media

δημοσιεύτηκε:

Στο ραντάρ φοροελεγκτικού μηχανισμού της ΑΑΔΕ βρίσκονται συνεχώς τα e-shops, οι πωλήσεις μέσω Διαδικτύου και τα social media.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” , οι ελεγκτές παρακολουθούν όσους πωλούν τα προϊόντα τους μέσω Facebook και Instagram, ερευνούν κατασχεμένα αρχεία, ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς, διασταυρώνουν φορολογικές δηλώσεις, δηλώσεις ΦΠΑ και στοιχεία από προμηθευτές, ενώ αναζητούν “εξαφανισμένους” εμπόρους και κυκλώματα που με απάτες τύπου carousel κλέβουν από το Δημόσιο ΦΠΑ εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης έχουν βάλει στο μάτι όσους πραγματοποιούν πωλήσεις μέσω του Διαδικτύου και δεν κόβουν αποδείξεις, βάζοντας στην τσέπη τον ΦΠΑ που εισπράττουν από τους καταναλωτές.

Στην τελευταία μεγάλη υπόθεση που εντόπισαν οι “ράμπο” της ΑΑΔΕ , πρωταγωνιστεί ένας συνταξιούχος στη Θεσσαλονίκη. Ο συνταξιούχος πωλούσε μέσω Facebok και Instagram μικρές ηλεκτρικές συσκευές (πιστολάκια μαλλιών κλπ) και πιάστηκε να μην έχει κόψει 55.000 αποδείξεις για το 2018 και το 2019.

Από τη μη έκδοση αποδείξεων κατάφερε να κρύψει από την Εφορία έσοδα συνολικής αξίας 950.000 ευρώ από τις πωλήσεις που πραγματοποίησε μέσω των social media.

O συνταξιούχος που έστελνε στους πελάτες την παραγγελία τους χωρίς αυτή να συνοδεύεται από την απόδειξη, εντοπίστηκε από τους φοροελεγκτές έπειτα από έρευνα και επεξεργασία που πραγματοποιήθηκε σε κατασχεμένα αρχεία.


Πωλήσεις μέσω Διαδικτύου: Άλλες υποθέσεις για φοροδιαφυγή που έφερε στο φως η ΑΑΔΕ

Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ έβγαλαν νέα “λαβράκια ” σε επιχειρήσεις που επιδίδονται κυρίως σε πωλήσεις μέσω Διαδικτύου.

Τα ευρήματα ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στις επιχειρήσεις αυτές ήταν μη έκδοση αποδείξεων, μη δήλωση εισοδημάτων, ανακριβείς δηλώσεις ΦΠΑ. Η συνολική φοροδιαφυγή φτάνει τα 1,7 εκατ. ευρώ, με πάνω από το 50% του ποσού αυτού να αφορά… συνταξιούχο. Αναλυτικά:

-Σε ατομική επιχείρησή εμπορίας προϊόντων μέσω διαδικτύου στην Αχαΐα, ύστερα από άνοιγμα λογαριασμών διαπιστώθηκε για τις χρήσεις 2016-2018, η μη έκδοση απροσδιόριστου πλήθους αποδείξεων λιανικής πώλησης, καθώς και η ανακριβής υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και Φ.Π.Α. συνολικής αξίας 280.000 ευρώ.

-Ύστερα από επεξεργασία κατασχεμένων αρχείων επιχειρηματία στην Θεσσαλονίκη προέκυψε, κατά τις χρήσεις 2017 έως 2019, η μη έκδοση 6.500 φορολογικών στοιχείων, συνολικής αξίας 140.000 ευρώ από πωλήσεις μέσω Διαδικτύου.

-Σε νησί του Ιονίου, ύστερα από επεξεργασία κατασχεμένων αρχείων προσωπικής εταιρείας με αντικείμενο πωλήσεις μέσω Διαδικτύου προέκυψε, για τις χρήσεις 2016 έως 2019, η μη έκδοση 3.000 φορολογικών στοιχείων, καθώς και η ανακριβής υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και Φ.Π.Α., συνολικής αξίας 125.000 ευρώ.

-Ατομική επιχείρηση στην Κεντρική Μακεδονία, με αντικείμενο το λιανικό εμπόριο ρούχων, για τις χρήσεις 2016 έως 2019, κατόπιν επεξεργασίας κατασχεμένων αρχείων, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε προχωρήσει στην έκδοση 5 φορολογικών στοιχείων για πωλήσεις μέσω Διαδικτύου αξίας 110.000 ευρώ.

-Ύστερα από επεξεργασία κατασχεμένων αρχείων επιχειρηματία στην Άρτα διαπιστώθηκε, για τις χρήσεις 2017 και 2018, η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων καθώς και η ανακριβής υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και Φ.Π.Α., συνολικής αξίας 88.000 ευρώ από πωλήσεις μέσω Διαδικτύου.

Απάτη τύπου Carousel

Σύμφωνα με την εφημερίδα ” ΤΑ ΝΕΑ” θραύση κάνουν οι απα΄τες τύπου carousel από καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου που δραστηριοποιούνται κυρίως σε αγοροπωλησίες κινητών τηλεφώνων, κονσόλων παιχνιδιών, ταμπλετών Η/Υ και φορητών Η/Υ.


Τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα που χάνει τον χρόνο η χώρα μας από τον ΦΠΑ (κενό ΦΠΑ) σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν. Η πιο διαδεδομένη μορφή απάτης που χρησιμοποιούν τα κυκλώματα είναι η μέθοδος carousel.

Στηρίζεται στο τέχνασμα της λήψης τιμολογίων από ανύπαρκτους προμηθευτές τους λεγόμενους “εξαφανισμένους ” εμπόρους.
Με τη μέθοδο carousel τα αγαθά που πρόκειται να πωληθούν στην ελληνική αγορά κάνουν έναν κύκλο μεταξύ διαφόρων εταιρειών στο εσωτερικό της ΕΕ και κάποια στιγμή ” εξαφανίζεται η εταιρεία η οποία όφειλε να αποδώσει στο Δημόσιο τον ΦΠΑ.

Συνήθως όλες οι εμπλεκόμενες εταιρείες που διακινούν μεταξύ τους την ίδια παρτίδα εμπορευμάτων, ανήκουν στο ίδιο κύκλωμα. Έτσι μεταφέρουν προϊόντα από μια εταιρεία σε άλλη, πιστώνονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί της πρώτης εταιρείας με αντίτιμο, αλλά ποτέ δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ , ο οποίος καταλήγει στις τσέπες του κυκλώματος .


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.