Quantcast
Φοροδιαφυγή: Τα μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες - Στο μικροσκόπιο δαπάνες και εισοδήματα - enikonomia.gr
share

Φοροδιαφυγή: Τα μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Στο μικροσκόπιο δαπάνες και εισοδήματα

δημοσιεύτηκε:

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τα μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής που αφορούν στους ελεύθερους επαγγελματίες. Σημειώνεται δε πως από τις αρχές του 2024 με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα ισχύσουν τα εξής:

  • υποχρεωτικά POS σε όλους τους κλάδους της οικονομίας προκειμένου να γίνονται δεκτές οι κάρτες για κάθε λιανική συναλλαγή.
  •  όλες οι ταμειακές μηχανές (ΦΗΜ) των επιχειρήσεων θα συνδέονται με POS προκειμένου να εκδίδονται οι αποδείξεις όταν γίνεται πληρωμή με κάρτα και να μην «χάνονται».
  • καταργούνται τα μετρητά στις αγοραπωλησίες ακινήτων και η εξόφληση θα γίνεται μέσω τραπέζης.
  • δεν θα γίνεται καμία δαπάνη δεκτή προς έκπτωση από επαγγελματίες και επιχειρήσεις, εάν δεν περάσει πρώτα στα MyDATA.
  • θα επιβάλλονται πρόστιμα στους ελεύθερους  επαγγελματίες/επιχειρήσεις  που θα δέχονται πληρωμές άνω των  500 ευρώ σε μετρητά. Το πρόστιμο θα διπλασιάζεται  του ποσού που δόθηκε σε μετρητά –αντί 100 ευρώ που ισχύει σήμερα.
  • Ψηφιακό δελτίο αποστολής.  Με αυτό  όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ.
  • Μόνο μέσω πιστωτικών καρτών θα καταβάλλονται τα περισσότερα προνοιακά επιδόματα.

Στο μικροσκόπιο το καθεστώς φορολόγησης των εισοδημάτων

Από μηδενική βάση φαίνεται πως επανεξετάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το καθεστώς φορολόγησης των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών μέσω μιας νέας κλίμακας φορολογίας των καθαρών κερδών από την ατομική άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Υπενθυμίζεται δε πως τα πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ έδειξαν πως 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν  στην Εφορία ετήσια εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ παρά το γεγονός ότι οι φορολογικές επιβαρύνθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Επίσης άλλα μέτρα που αναμένονται να  ενεργοποιηθούν από τις αρχές του έτους θα είναι μεταξύ άλλων η έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας και καταβολή ΦΠΑ και τέλους επιτηδεύματος για τους ιδιοκτήτες  που εκμεταλλεύονται τουλάχιστον 3 ακίνητα μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, αυξημένο τέλος διαμονής για την ενίσχυση του αποθεματικού για τις φυσικές καταστροφές  αλλά και η υποχρεωτική ασφάλιση περιουσίας για επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα) που έχουν τζίρο από 1 εκατομμύριο ευρώ και παραπάνω. Πάντως προς το παρόν έχει ψηφιστεί το θέμα της ασφάλισης των κατοικιών  όπου θα εφαρμοστεί το κίνητρο της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, ενώ υποχρεωτική είναι η ασφάλιση για τα ακίνητα με στεγαστικό δάνειο.  Το μέτρο θα  τεθεί σε εφαρμογή από τον Μάιο του 2024.

Η δήλωση Μητσοτάκη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στη ΔΕΘ πώς κάποιοι μπορούν να ζουν με 200 και 300 ευρώ τον μήνα. «Σας διαβεβαιώνω για την αποφασιστικότητά μου να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Επαναλαμβάνω ότι έχουμε κάνει ήδη βήματα βελτίωσης της φορολογικής συμμόρφωσης τα τελευταία χρόνια, αλλά ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε και το κάνουμε όχι μόνο για λόγους οικονομικούς, γιατί χρειαζόμαστε παραπάνω έσοδα, το κάνουμε για λόγους δικαιοσύνης. Για λόγους ισονομίας, γιατί τελικά μόνο έτσι χτίζονται οι σχέσεις εμπιστοσύνης και δεν αισθάνονται κάποιοι ότι είναι νομοταγείς και κάποια άλλη χαίρονται και… πίνουν στην υγειά των κορόιδων που πληρώνουν τους φόρους τους, όταν οι ίδιοι ξεφεύγουν» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.