Quantcast
Φορολογικές διαφορές: Πόσοι φορολογούμενοι γλιτώνουν έξτρα φόρους και πρόστιμα - enikonomia.gr
share

Φορολογικές διαφορές: Πόσοι φορολογούμενοι γλιτώνουν έξτρα φόρους και πρόστιμα

δημοσιεύτηκε:

Τρεις στους δέκα φορολογούμενους γλίτωσαν έξτρα φόρους και πρόστιμα της φορολογικής διοίκησης, ύστερα από σχετικές προσφυγές που έκαναν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ. Αυτό έγινε αφού πρώτα η ΔΕΔ εξέτασε τις υποθέσεις στις οποίες ο φοροελεγκτικός μηχανισμός είχε επιβάλλει πρόστιμα, προσαυξήσεις και έξτρα φόρους για φορολογικές παραβάσεις.

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτος (Ιανουαρίου – Ιουνίου) συνολικά 4.604 υποθέσεις παραπέμφθηκαν στη ΔΕΔ και εκδικάστηκαν 4.011 προσφυγές φορολογουμένων, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ.  Από τις υποθέσεις που εξέτασε η ΔΕΔ για 1.210 υποθέσεις (30,2%) διαπιστώθηκε ότι οι φορολογούμενοι είχαν δίκιο είτε μερικώς είτε συνολικά.

Οι προσφυγές 

Ωστόσο την ίδια στιγμή, απορρίφθηκαν συνολικά 2.533 προσφυγές, 21 υποθέσεις τέθηκαν στο αρχείο λόγω παραίτησης των προσφυγόντων και 247 απορρίφθηκαν σιωπηρώς επειδή εξέπνευσε η προθεσμία των 120 ημερών για την εξέταση των προσφυγών. Επίσης, τα ίδια στοιχεία της Αρχής έδειξαν πως 1.835 φορολογούμενοι προσέφυγαν στα δικαστήρια για να βρουν το δίκιο τους.

Τι προβλέπει ο νόμος για τις προσφυγές

Η απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής εκδίδεται  μέσα σε 120 ημέρες από την ημερομηνία που έχει υποβληθεί η υπόθεση στην αρμόδια φορολογική αρχή, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.  Αν δεν εκδοθεί απόφαση και δεν ενημερωθεί σχετικά ο υπόχρεος ή δεν επιδοθεί η απόφαση, τότε θεωρείται πως η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών έχει απορρίψει την ενδικοφανή προσφυγή και ο υπόχρεος έχει λάβει γνώση αυτής της απόρριψης κατά την εκπνοή της ανωτέρω προθεσμίας. Υπενθυμίζεται  οι φορολογούμενοι θα πρέπει πρώτα να καταβάλλουν το 50% των ποσών που τους βεβαίωσε ο φοροελεγκτικός μηχανισμός για να εξεταστεί η υπόθεση τους  από τη ΔΕΔ.

Επίσης επισημαίνεται πως  η ενδικοφανής προσφυγή υποβάλλεται υποχρεωτικά από την 1η Φεβρουαρίου 2023  ηλεκτρονικά. Ωστόσο δεν ισχύει η υποχρέωση υποβολής μόνο, μέσω διαδικτύου, της ενδικοφανούς προσφυγής για τους φορολογούμενους κατοίκους εξωτερικού, στους οποίους δίνεται εναλλακτικά η δυνατότητα χειρόγραφης υποβολής. Εάν όμως αποδεικνύεται ότι υπάρχει αδυναμία ψηφιακής υποβολής,  τότε η υποβολή μπορεί να γίνει χειρόγραφα στην αρμόδια φορολογική αρχή.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.