Quantcast
Φορολογικές δηλώσεις: Καλύψτε τα τεκμήρια σας με μια κίνηση - Όλες οι λεπτομέρειες - enikonomia.gr
share

Φορολογικές δηλώσεις: Καλύψτε τα τεκμήρια σας με μια κίνηση – Όλες οι λεπτομέρειες

δημοσιεύτηκε:

Με μια “κίνηση” μπορούν οι φορολογούμενοι να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης  αλλά και να σβήσουν τις φορο-επιβαρύνσεις.

Συνεπώς αυτό που πρέπει να κάνουν οι παραπάνω είναι να συμπληρώσουν στον κωδικό 787-788  της φορολογικής τους δήλωσης την ανάλωση κεφαλαίου αλλά και να επικαλεστούν εισοδήματα που είχαν πριν από 5, 10, 20 ή περισσότερα έτη.

Για να γίνει κατανοητό αυτό στη πράξη παρατίθεται ένα σχετικό παράδειγμα: Εάν ο φορολογούμενος είχε πραγματικό εισόδημα 15.000 ευρώ και τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων 25.000 ευρώ το 2022, τότε  έχει τη δυνατότητα να επικαλεστεί εισοδήματα του παρελθόντος που καλύπτουν 10.000 ευρώ και αυτή είναι και η διαφορά πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος. Βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι τα προηγούμενα έτη να υπήρχαν δηλωμένα εισοδήματα ικανά  και να καλύπτουν  τις τεκμαρτές δαπάνες.

Τεκμήρια: Τι πρέπει να κάνετε για να μην πληρώσετε επιπλέον φόρο

Για να  αποφύγουν οι φορολογούμενοι  την έξτρα αποπληρωμή του φόρου από τα τεκμήρια  θα πρέπει να ακολουθήσουν τα  παρακάτω βήματα:

1. Αρχικά θα πρέπει να αναζητήσουν τις φορολογικές δηλώσεις των προηγούμενων ετών.

Σημειώνεται δε πως οι υπόχρεοι μπορούν  να  βρουν μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ τις φορολογικές που υποβλήθηκαν από το 2003 και μετά (χρήση 2002) . Αν όμως επικαλεστούν εισοδήματα παλαιότερων ετών, τότε θα πρέπει να έχουν κρατήσει αντίγραφα ή να τα  ζητήσουν από την Εφορία.

Για κάθε έτος θα πρέπει:

α) να αθροίσουν όλα τα εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις, επιδόματα, ενοίκια, εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, τόκους καταθέσεων, μερίσματα κ.λπ., τα ποσά από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, αυτοκίνητα) ή άλλα εισοδήματα όπως εφάπαξ παροχές ασφαλιστικών ταμείων, κέρδη από λαχεία, δωρεές και

β) να προσθέσουν τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που ελήφθησαν υπόψη για κάθε έτος. Δηλαδή θα προσθέσουν τα τεκμήρια για κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, υπηρετικό προσωπικό, καθώς και τα ποσά που δηλώσαν  στις ίδιες δηλώσεις ότι δαπάνησαν  για να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη, κινητά αντικείμενα μεγάλης αξίας κ.λπ.).

2. Εν συνεχεία οι υπόχρεοι θα πρέπει να αφαιρέσουν  τα ποσά των τεκμηρίων του ίδιου έτους από το άθροισμα των εισοδημάτων.

Το εισόδημα που μπορούν να επικαλεστούν  για την κάλυψη των τεκμηρίων είναι το  ποσό που απομένει για κάθε έτος. Επίσης επισημαίνεται πως τα ποσά που θα αναγραφούν στον κωδικό 787-788  θα πρέπει να αποδεικνύονται από τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων των παρελθόντων ετών που θα επικαλεστεί οι φορολογούμενοι.

Η επίκληση των παλαιότερων εισοδημάτων γίνεται μέχρι το ποσό που απαιτείται κάθε φορά και εφόσον υπάρχει «απόθεμα». Δηλαδή ο φορολογούμενος που έχει απόθεμα ύψους 50.000 ευρώ από προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις, αν χρησιμοποιήσει για το έτος 2022 το ποσό των 10.000 ευρώ, για τα επόμενα έτη θα έχει διαθέσιμο ποσό ύψους 40.000 ευρώ, το οποίο σταδιακά θα απομειώνεται.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.