Quantcast
Φορολογικό νομοσχέδιο: Νέες διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για το τεκμαρτό - enikonomia.gr
share

Φορολογικό νομοσχέδιο: Νέες διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για το τεκμαρτό

δημοσιεύτηκε:

«Το τεκμαρτό είναι πλέον εθελοντικό» διευκρίνισε σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ύστερα από την κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή.  « Tώρα η διαμόρφωση του τεκμαρτού σύμφωνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι ως εξής: Πείτε μας εάν θέλετε να υπαχθείτε στο τεκμαρτό. Δεν θέλετε να υπαχθείτε στο τεκμαρτό  ,τότε δηλώστε ότι επιθυμείτε ότι δέχεστε να γίνει φορολογικός έλεγχος. Και τελείωσε,  δεν βεβαιώνεται » είπε.

Επίσης επεσήμανε πως ο φόρος δεν θα βεβαιωθεί. Άμα ο πολίτης πατήσει το κλικ ελέγχου, τότε δεν βεβαιώνεται ο φόρος πρόσθεσε.  Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν θα πατήσει ο πολίτης στο  κλικ ελέγχου πως θα ξέρει τι φόρο θα πληρώσει. «Ο πολίτης θα πληρώσει φόρο κατά τη δήλωση του. Απλώς ο πολίτης υπόκειται στον έλεγχο. Και μέσω αυτού του ελέγχου ο πολίτης  δίνει εντολή και εξουσιοδότηση για πρόσβαση σε στοιχεία του τα οποία είναι οι τραπεζικοί λογαριασμοί…η κίνηση. Δηλαδή γίνεται ένας πλήρης έλεγχος» απάντησε.  «Αυτό όντως διαμορφώνει ένα μαχητό τεκμήριο με εθελοντικά χαρακτηριστικά υπαγωγής. Διότι είναι ενδιαφέρον πλέον για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους να δούμε ποιοι θα είναι εκείνοι που θα δεχθούν την  υπαγωγή τους στο τεκμαρτό. Η εκτίμηση μου είναι ότι  όλοι θα πάνε στην περαίωση του τεκμαρτού » συμπλήρωσε.

Το μέτρο ενισχύει τη φορολογική δικαιοσύνη, δεν έχει αύξηση οποιουδήποτε φορολογικού συντελεστή, αλλά ενισχύει τη φορολογική συμμόρφωση και μάλιστα την ενισχύει εθελοντικώς. Όποιος θέλει να το αμφισβητήσει, το αμφισβητεί. Γιατί να ανησυχήσει για το φορολογικό έλεγχο; διερωτήθηκε.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ 

 

Μητσοτάκης: κάποιος φορολογούμενος θεωρεί ότι αδικείται από το τεκμήριο έχει τη δυνατότητα να ζητήσει φορολογικό έλεγχο για τα τελευταία 5 χρόνια

Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη συνάντηση που είχε με την  Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στο νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών για το οποίο είπε ότι «περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις και έχει ενσωματώσει παρατηρίσει της διαβούλευσης. Αν κάποιος φορολογούμενος θεωρεί ότι αδικείται από το τεκμήριο έχει τη δυνατότητα να ζητήσει φορολογικό έλεγχο για τα τελευταία 5 χρόνια, είναι μια σημαντική επιλογή για τους φορολογούμενους». «Δίνω μεγάλη σημασία στην έννοια της φορολογικής δικαιοσύνης και τα όποια πρόσθετα ΄έσοδα θα κατευθύνονται σε κοινωνικές δαπάνες πρωτίστως στην υγεία και μετά στην παιδεία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Τι είπε ο Τσάπαλος για τις τροποποιήσεις του νομοσχεδίου

Για το νέο  φορολογικό νομοσχέδιο μίλησε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος στον ραδιοφωνικό σταθμό στα Παραπολιτικά.

« Χθες ανακοινώσαμε μια σειρά από τροποποιήσεις και εξειδικεύσεις του νομοσχεδίου όπου είναι προϊόν και της δημόσιας διαβούλευσης και μάλιστα είχαν υποβληθεί και πάνω από 2.800 σχόλια. Υπήρξαν πολλοί δικηγόροι, πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι κατέθεσαν την άποψη τους λάβαμε σοβαρά υπόψη τα επιχειρήματά τους και χθες ανακοινώσαμε και τέσσερις συγκεκριμένες πτυχές.

  • Το πρώτο που ανακοινώσαμε είναι ότι το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται κατά 50% για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 2024.
  • Δεύτερον, καθιστούμε ρητώς διατυπωμένο μέσα στο νομοσχέδιο ότι ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας έχει τη δυνατότητα εφόσον το επιθυμεί να ζητήσει έναν έλεγχο από την ΑΑΔΕ προκειμένου να αποδείξει ότι δεν μπορούσε να φτάσει το τεκμήριο, τα 10.920.

Επεκτάθηκε το μειωμένο ποσό κατά 50% του τεκμηρίου για μια σειρά από κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Για παράδειγμα οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία θα πληρώνουν μειωμένο φόρο 50% βάσει τεκμηρίου. Αυτά είναι ουσιαστικά προτάσεις και ιδέες που τις είδαμε και στη δημόσια διαβούλευση άρα είναι προτάσεις και ιδέες ανθρώπων οι οποίοι αντιδρούσαν μέχρι πρότινος δεν είναι δηλαδή ότι τα φέραμε από μόνοι μας. Επίσης νέοι επαγγελματίες, για τα τρία πρώτα χρόνια μηδενικό φόρο προερχόμενο από το τεκμήριο και μόλις από τον έκτο χρόνο και μετά θα πληρώνουν το πλήρες ποσό. Και φυσικά υπάρχουν προβλέψεις για κατοίκους χωριών, νησιών με λίγους κατοίκους το καθένα που και εκεί θα πληρώνουν 50% του φόρου. Ακούω ένα επιχείρημα πως γίνεται ένα καφενείο σε μια ορεινή περιοχή, σε ένα χωρίο να πληρώνει τον ίδιο φόρο που πληρώνει ένα cafe στο Κολωνάκι » σημείωσε.

«Είναι άδικη η σύγκριση γιατί υπάρχουν τρεις διαφοροποιήσεις, η πρώτη διαφοροποίηση έχει να κάνει ότι ρητώς αναφέρεται στο νομοσχέδιο ότι όσοι είναι κάτοικοι χωριών ως 500 άτομα θα πληρώνουν το 50% και όχι το 100% που θα πληρώνει ένα cafe στο Κολωνάκι. Το δεύτερο έχει να κάνει με το γεγονός ότι πολλοί ιδιοκτήτες καφενείων για παράδειγμα στα χωριά έχουν παράλληλα και μια αγροτική δραστηριότητα όπου πάλι ο νόμος μέσαλέει ότι αν υπάρχει παράλληλο εισόδημα από συντάξεις, αγροτική δραστηριότητα ή μισθωτή απασχόληση συμψηφίζονται τα δύο ποσά και επομένως το τεκμήριο είναι η διαφορά των δύο. Και το τρίτο και πιο σημαντικό είναι ότι όποιος μας ακούει και νιώθει ότι δεν μπορεί να φτάσει το τεκμήριο έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αρκεί προηγουμένως να του γίνει έλεγχος» συμπλήρωσε.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.