Quantcast
Φορολογικό νομοσχέδιο: Ναι στις αλλαγές όχι στην κατάργηση - Δηλώσεις Χατζηδάκη - enikonomia.gr
share

Φορολογικό νομοσχέδιο: Ναι στις αλλαγές όχι στην κατάργηση – Δηλώσεις Χατζηδάκη

δημοσιεύτηκε:

Πονοκέφαλο προκαλεί στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αυτοαπασχολούμενους το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στη Βουλή.  Για το νομοσχέδιο και κυρίως για το αν θα γίνουν αλλαγές μίλησε ο υπουργός  Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στο OPEN.

«Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση και θα ακούσουμε παρατηρήσεις. Δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε την εξ αποκαλύψεως αλήθεια. Αλλά δεν νομίζω ότι την ώρα που κάνουμε αυτό το βήμα κοινωνικής δικαιοσύνης και τα χρήματα που θα διαθέσουμε -θα τα δείτε και στον προϋπολογισμό για να έχουμε παραπάνω στήριξη των νοσοκομείων και της παιδείας-  την ίδια στιγμή να πρέπει να  ξανά γυρίσουμε πίσω και να πούμε: Α!  δεν βαριέσαι ας είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι τα υποζύγια. Και ας εξακολουθήσουν να είναι τα υποζύγια δεν πειράζει. Ε, αυτό δεν θα το πούμε», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.  

«Δεν πάμε ανατρέψουμε το νομοσχέδιο. Γιατί προφανώς το σκεφτήκαμε, πέρασε από το υπουργικό συμβούλιο. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Όπως συμβαίνει σε κάθε νομοσχέδιο … τώρα θα τεθεί σε διαβούλευση και το νομοσχέδιο για τις τράπεζες και τα funds. Εξ ορισμού σε όλα τα νομοσχέδια της κυβέρνησης αλλά και κάθε κυβέρνησης για αυτό γίνεται διαβούλευση … γίνεται συζήτηση», είπε ο υπουργός.  Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη κατηγορία ελεύθερων επαγγελματιών για τις οποίες ενδέχεται να γίνουν αλλαγές. «Όχι δεν υπάρχει. Δεν έχει τεθεί αυτό το νομοσχέδιο καν σε διαβούλευση. Τι αλλαγές θα σας παρουσιάσω σε ένα πράγμα που δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση;», απάντησε. 

Ο υπουργός Οικονομίας κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση των δικηγορών που υποστηρίζουν  ότι το νομοσχέδιο θα τους εξοντώσει και πως ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. «Γίνεται μια ζυγισμένη παρέμβαση», είπε και ξεκαθάρισε το νομοσχέδιο αυτό δεν αφορά για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. «Δεν στοχοποιώ επαγγελματίες. Διότι και μέσα στους ελεύθερους επαγγελματίες θα δείτε ότι το 4% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει το 50% των φόρων των ελεύθερων επαγγελματιών. Δηλαδή μέσα στους ίδιους τους ελεύθερους επαγγελματίες υπάρχουν εκείνοι που πληρώνουν και εκείνοι που δεν πληρώνουν.  Άλλοι που πληρώνουν  λιγότερο και κάποιοι άλλοι περισσότερο. Επομένως πρέπει να δούμε και μέσα στους συγκεκριμένους κλάδους. Και να δει και ο καθένας με την συνείδησή του εάν αυτό το φαινόμενο είναι ανεκτό ή όχι. Έτσι το θέτω», σημείωσε.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Θεοχάρης για νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Θα δούμε εάν θα γίνουν κάποιες  βελτιώσεις

Νωρίτερα ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης ρωτήθηκε επίσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA, εάν θα γίνουν κάποιες  βελτιώσεις/ διορθωτικές κινήσεις στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. «Θα το δούμε», απάντησε, ωστόσο είπε πως «αυτή τη στιγμή δεν έχει φανεί ότι πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο. Αλλά  αυτό δεν μπορώ να το αποκλείσω». «Αυτήν την στιγμή δεν εξετάζουμε βελτιώσεις. Αυτή τη στιγμή όπως και σε κάθε νομοσχέδιο κάνουμε τον διάλογο και με τους φορείς .. .ακούμε τις όποιες παρατηρήσεις, τις όποιες αντιρρήσεις», σημείωσε μεταξύ άλλων. «Εγώ μπορώ να σας πω πως καθ΄ όλη τη διαδικασία  τη διαβουλευτική  (και στην αρχή στην διαβούλευση και μέσα στην Βουλή που έχουμε και την ακρόαση των φορέων κλπ)  προφανώς αυτή η κυβέρνηση ακούει. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην λάβουμε υπόψη όλα αυτά που ακούμε όποια είναι εύλογα. Αλλά δεν θα αλλάξει ο σκοπός  του νομοσχεδίου.  Δεν φτάνει να ακούσουμε μόνο τι δε μας αρέσει,  πρέπει να ακούμε και τις εναλλακτικές», είπε.  

Για τη φορολογία των ζευγαριών 

Επίσης μίλησε και για την φορολογία των ζευγαριών, σημειώνοντας ότι θα λαμβάνεται υπόψιν και το οικογενειακό εισόδημα.  «Αυτό θα ισχύσει για ευρύτερες καταστάσεις που δικαιολογούνται. Αντίστοιχα βέβαια θα πρέπει να δούμε και πώς αναλώνεται το κεφάλαιο σε αυτή την περίπτωση. Δεν μπορεί δηλαδή να υπάρχει κεφάλαιο το οποίο είναι ελεύθερο. Εννοώ το έχει επικαλεστεί για να δικαιολογήσει το χαμηλότερο εισόδημα. Όλα αυτά είναι πράγματα τα οποία πρέπει να τα δούμε και να τα εξετάσουμε, ώστε να πιάσουμε όλες τις περιπτώσεις στις οποίες πραγματικά μπορεί κάποιος εύλογα να πει ότι είχε λιγότερο εισόδημα». Και ανέφερε ενδεικτικά ότι μια από τις περιπτώσεις αυτές είναι και όταν κάποια εργαζόμενη γυναίκα είναι έγκυος.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.