Quantcast
Φυσικό αέριο: Πώς επηρέασε η χθεσινή συμφωνία της ΕΕ για το πλαφόν σήμερα την τιμή του και τα στοιχεία της Eurostat - enikonomia.gr
share

Φυσικό αέριο: Πώς επηρέασε η χθεσινή συμφωνία της ΕΕ για το πλαφόν σήμερα την τιμή του και τα στοιχεία της Eurostat

δημοσιεύτηκε:

Η χθεσινή συμφωνία των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο στα 180 ευρώ αύξησε σήμερα την τιμή του.

Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τις 15 Φεβρουαρίου και πως ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται σε περίπτωση που η τιμή TTF θα  υπερβαίνει αυτό το όριο για 3 συνεχόμενες ημέρες και εφόσον είναι μεγαλύτερη κατά 35 ευρώ σε σχέση με ένα καλάθι τιμών του LNG.

Φυσικό αέριο: Πού βρίσκεται σήμερα η  τιμή του

Σύμφωνα με το www.barchart.com, η τιμή του φυσικού αερίου σημείωσε σήμερα στις 3.30 μμ μια αύξηση της τάξεως του 0,65 ευρώ και ανήλθε στα 109, 245 ευρώ ανά μεγαβατώρα  από 108,543 ευρώ ανά μεγαβατώρα που κατέγραψε χθες.

Δείτε παρακάτω το σχετικό πίνακα του www.barchart.com

Υπενθυμίζεται  πως το πρωί η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης τον Ιανουάριο (TTF) είχε υποχωρήσει στα 101,6 ευρώ.

Φυσικό αέριο: Τα στοιχεία της Eurostat για την κατανάλωση  Αυγούστου-Νοεμβρίου 2022 στην ΕΕ -Τι δείχνουν για την Ελλάδα

Η κατανάλωση του φυσικού αερίου στην ΕΕ σημείωσε πτώση της τάξεως του 20,1% κατά την περίοδο Αυγούστου-Νοεμβρίου 2022, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017 και 2021, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ιστοσελίδας της  Eurostat https://ec.europa.eu/eurostat/en/web/products-eurostat-news/w/ddn-20221220-3.

Ωστόσο όσον αφορά την χώρα μας επισημαίνεται πως, η Ελλάδα σημείωσε πτώση 17,8% στην κατανάλωση φυσικού αερίου το παραπάνω διάστημα .Το ποσοστό αυτό ήταν ένα από τα χαμηλότερα που κατέγραψε η Ελλάδα στην ΕΕ.

Παράλληλα από τα ίδια στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Υπηρεσία προέκυψε πως η κατανάλωση του φυσικού αερίου μειώθηκε στα περισσότερα κράτη- μέλη της ΕΕ κατά τη διάρκεια Αυγούστου-Νοεμβρίου 2022. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε πάνω από 15% σε 18 κράτη -μέλη της ΕΕ, ωστόσο σε κάποια άλλα πάνω από 40%. Η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε περισσότερο στη Φινλανδία (-52,7%), τη Λετονία (-43,2%) και τη Λιθουανία (-41,6%).

Ωστόσο 6 κράτη-μέλη της ΕΕ παρόλο που μείωσαν την κατανάλωση φυσικού αερίου, δεν κατάφεραν να φθάσουν ακόμη τον στόχο του 15%. Αντίθετα, η κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε στη Μάλτα (+7,1%) και στη Σλοβακία (+2,6%).

Δείτε αναλυτικά τον πίνακα της Eurostat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.