Quantcast
Φυσικό αέριο: Το «σημείο μηδέν» του Κώστα Σκρέκα, μετά το δείπνο και τις ολονύχτιες συζητήσεις για το πλαφόν - enikonomia.gr
share

Φυσικό αέριο: Το «σημείο μηδέν» του Κώστα Σκρέκα, μετά το δείπνο και τις ολονύχτιες συζητήσεις για το πλαφόν

δημοσιεύτηκε:

Ολονύχτιες διαπραγματεύσεις για την επιβολή πλαφόν στην τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου άρχισαν από χθες το βράδυ με πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών στις Βρυξέλες για το συγκεκριμένο θέμα.

Προσερχόμενος, σήμερα,  στο Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. δήλωσε: «Ο χρόνος για διαβούλευση έχει εξαντληθεί. Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν. Οι Ευρωπαίοι πολίτες αγωνιούν, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν και η Ευρώπη συζητά άσκοπα. Όλοι μας πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμφωνήσουμε χωρίς καθυστέρηση σε έναν μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς και στον Κανονισμό ενεργειακής αλληλεγγύης. Αυτές είναι ιστορικές στιγμές και όλοι μας κρινόμαστε».

Το χθεσινό δείπνο

Στόχος των χθεσινών επαφών, όπως επισήμαναν πηγές του ΥΠΕΝ ήταν η επίτευξη συμφωνίας για επιβολή ρεαλιστικού πλαφόν στις προμήθειες φυσικού αερίου, από τα κράτη- μέλη της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι η προσπάθεια δημιουργίας μιας πλειοψηφίας κρατών- μελών με αυτό το αίτημα άρχισε με πρωτοβουλία της Ελλάδος και άλλων τριών χωρών. Χθες ο κ. Σκρέκας οργάνωσε δείπνο με τη συμμετοχή πέντε ομολόγων του που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και αντικείμενο συζήτησης τη Συμφωνία για το ρεαλιστικό πλαφόν. Στη συνέχεια κάλεσε 12 ομολόγους του (συμπεριλαμβανομένων των χωρών που στηρίζουν την πρόταση για πλαφόν 150-200 ευρώ) και σε μια συζήτηση που διήρκεσε ως τις πρώτες πρωινές ώρες παρουσίασε τρία σημεία για το πλαφόν, τα οποία υιοθετήθηκαν από τους παρευρισκομένους, ώστε να υποστηριχθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών.

Η νέα συνάντηση Σκρέκα με τους υπουργούς  Ενέργειας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας

Ο  Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας επανέλαβε σήμερα εκ νέου τη συνάντηση, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή και των υπουργών Ενέργειας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας, όπου συζητήθηκαν οι αποφάσεις που έλαβαν οι 12 τη νύχτα σε σχέση με τις απόψεις των τριών αυτών χωρών.

Η συνάντηση αυτή ολοκληρώθηκε λίγο πριν αρχίσουν επίσημα οι εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών (μετά τις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος) όπου ο κ. Σκρέκας έκανε τη βασική εισήγηση.

«Ποτέ άλλοτε σε παρόμοιες συνεδριάσεις Υπουργών Ενέργειας δεν έχει υπάρξει τόσο εκτεταμένη συζήτηση πριν από την έναρξη του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, οι εργασίες του οποίου βρίσκονται σε εξέλιξη», αναφέρεται από τις ίδιες πηγές.

Φυσικό αέριο: Η πρόταση της τσεχικής προεδρίας

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα η τσεχική προεδρία έριξε στο τραπέζι μια νέα συμβιβαστική  πρόταση για  το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου . Όπως μετέδωσε το www.rigzone.com,που επικαλέστηκε σχετικό έγγραφο που είχε στη διάθεση του το Bloomberg News, η τσεχική προεδρία πρότεινε να μπει πλαφόν έως και 200 ευρώ στην τιμή του φυσικού αερίου ανά μεγαβατώρα, για 5 ημέρες.

Για το  θέμα αυτό μίλησε ο υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας της Τσεχίας, Γιοζεφ Σικέλα. «Η Ευρώπη δεν έχει χρόνο για χάσιμο» τόνισε. «Πιστεύω  πως έχουμε ακράδαντα στο τραπέζι μια πρόταση που μπορεί να υλοποιηθεί και πως παρέχει εγγύηση σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.» συμπλήρωσε.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.